nieuws

Opening Basisschool St. Lukas in Amsterdam Osdorp

Geen categorie

R.K. Basisschool St. Lukas is gisteren op feestelijke wijze geopend. De brede school is een ontwerp van Mecanoo architecten in opdracht van woningcorporatie Ymere en de ASKO (Amsterdamse Stichtingen voor Katholiek Onderwijs) en maakt deel uit van het stedelijk vernieuwingsproject Reimerswaalbuurt in Osdorp. In het St. Lukas zijn een basisschool, twee peuterspeelzalen met patio, een kinderdagverblijf en een sporthal ondergebracht.

Opening Basisschool St. Lukas in Amsterdam Osdorp

 

Mecanoo architecten uit Delft ontwierp ook de 72 sociale woningen in het complex dat opvalt door zijn zorgvuldig en rijk geschakeerde metselwerk en de inpassing op de locatie. Voor de bijzondere gevel van de school is samengewerkt met kunstenares Elspeth Pikaar. Zij vroeg leerlingen van het St. Lukas teksten en tekeningen te maken die vervolgens in glaspanelen zijn verwerkt. Aaneengeschakeld vormen ze een lint rondom het gebouw dat de schooltijd in beeld brengt en de verbondenheid laat zien van de leerlingen met hun school en wijk.

Mecanoo St. Lukasschool Amsterdam 

Een wisselend ritme van balkons en half verdiepte raamopeningen aan de straatzijden versterkt de levendige uitstraling.

 Mecanoo St.Lukascollege

Mecanoo - St.Lukasschool Amsterdam 

De glazen hoofdentree van de school aan de Osdorper Ban biedt een transparant doorzicht naar de achtergelegen groene binnenhof. Een tweede entree ligt op het verhoogde plein aan de binnenhof en is te bereiken via een speels vormgegeven toegangshek van Studio Makkink Bey. Het interieur van de school is kindvriendelijk en zorgvuldig afgewerkt, de heldere kleur groen komt in het gehele gebouw en de klaslokalen terug.

Mecanoo - St.Lukasschool Amsterdam

 

 

 

Reageer op dit artikel