nieuws

Nieuwe regels voor sociale huurwoningen

Geen categorie

De regels voor het toewijzen van sociale huurwoningen zijn vanaf zaterdag anders. Woningcorporaties moeten voortaan 90 procent van de woningen met een huur tot 647 euro per maand verhuren aan huishoudens met een inkomen van maximaal 33.614 euro. De overige 10 procent mogen ze verhuren aan hogere inkomens. De regels gelden alleen voor nieuwe huurders.

Nieuwe regels voor sociale huurwoningen

 

De nieuwe regels kwamen tot stand onder druk van de Europese Commissie. Corporaties krijgen namelijk staatssteun en de commissie vindt dat alleen kunnen als dit ten goede komt aan sociaal zwakkeren. Als ook mensen met een hoger inkomen een corporatiewoning kunnen krijgen, zou er sprake zijn van oneerlijke concurrentie met andere partijen op de woningmarkt.

Veel corporaties zijn niet blij met de nieuwe regels. Zij stellen dat veel gezinnen tussen wal en schip zullen vallen. Mensen met een iets hoger inkomen dan 33.614 euro kunnen geen sociale huurwoning meer krijgen, maar verdienen te weinig voor een koopwoning of een huurwoning in de particuliere sector. Het kabinet weerspreekt dat er veel mensen in de problemen komen.

Een flink aantal corporaties heeft aangegeven de nieuwe regels niet uit te voeren als mensen daardoor zonder woning komen te zitten. Een aantal woningstichtingen is bovendien een procedure bij het Europees Hof van Justitie begonnen tegen de nieuwe regels. Die zaak loopt nog.

ANP

Reageer op dit artikel