nieuws

Nieuw wegdek voorziet woningen van energie

Geen categorie

Als het aan TNO ligt, zullen de wegen in Nederland de komende jaren blauw kleuren. In samenwerking met drie andere partijen is er een wegdek met geïntegreerde zonnecellen ontwikkeld dat zonne-energie opslaat. Een fietspad in Krommenie wordt in 2012 bij wijze van proef als eerste voorzien van de blauwkleurige bedekking. Dat werd woensdag tijdens een presentatie in wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam bekendgemaakt.

Nieuw wegdek voorziet woningen van energie

Het fietspad in Noord-Holland krijgt over een lengte van ongeveer 100 meter een nieuwe laag. Het experiment in Krommenie neemt naar verwachting vijf jaar in beslag. Het nieuwe wegdek draagt de naam SolaRoad en kan op de bestaande fundering geplaatst worden.

De energie die de wegen opleveren, is in eerste instantie voor het elektriciteitsnet. Onder meer woningen en stoplichten profiteren. Wanneer het project zich meer heeft ontwikkeld, kunnen ook elektrische auto’s op deze stroom rijden. Daarvoor moeten echter de huidige elektrische auto’s worden aangepast.

De SolaRoad bestaat in plaats van asfalt of beton, deels uit glas. “Deze toplaag is ruw gemaakt zodat fietsers en later auto’s grip hebben op de weg. Ook gaat het verblinding door de zon tegen”, zei Sten de Wit van TNO.

In de winter kan er geen energie uit het wegdek worden gewonnen, maar volgens De Wit is er geen sprake van een winterdip. “In de zomer is de hoeveelheid energie dusdanig groot, dat het mogelijk is de wintermaanden te overbruggen.”

SolaRoad is een initiatief van onderzoeksinstituut TNO. Andere betrokken partijen zijn de provincie Noord-Holland en de bedrijven Ooms Avenhorn Groep en Imtech.

ANP

Reageer op dit artikel