nieuws

Kunstproject fietst door de Deltapoort

Geen categorie

Beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk werkt deze week met 140 internationale studenten van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst aan vernieuwende visies op fietsgebruik, fietsroutes en fietsbewegingen voor de Zuid-Hollandse regio Deltapoort.

Kunstproject fietst door de Deltapoort

 

 

 

Hiertoe testen ze nieuwe routes door het landschap, maken ze nieuwe soorten fietsen en kijken ze naar de rol en positie van de fietser op de weg en waar de sociale, economische en recreatieve kansen liggen.

Verrommeld

 Deltapoort is het gebied tussen de grote waterwegen van Dordrecht en Rotterdam-Zuid en bestaat uit de gemeentes Barendrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Ridderkerk. Door de diversiteit in gebruik van het landschap wordt het beschouwd als een van de meest verrommelde gebieden binnen de Zuidelijke Randstad. De grote verschillen tussen polderlandschap en infrastructuur, dorp en stad, zetten deze regio sterk onder druk. De provincie Zuid-Holland heeft vier kunstenaars (Rudy Luijters & Onno Dirker, Mohammed Benzakour en Jeanne van Heeswijk) gevraagd om ieder vanuit zijn eigen discipline onderzoek te doen naar het gebruik van het gebied.

Mobiele brug, uitwijkroute, rijdend bos en kantelbrug

Als Artist in Residence bij de Academie van Bouwkunst heeft Van Heeswijk voor haar onderzoek de hulp in geroepen van aankomend architecten, stedebouwkundigen en gebiedsontwikkelaars. Gedurende de eerste workshopdagen deden zij praktijkonderzoek op locatie. Hiervoor werkte de deelnemers vanuit het Werkatelier Deltapoort, de uitvalsbasis voor de vier bij Deltapoort op de fiets betrokken kunstenaars, aan routes, diensten, kunstwerken, aannames en voertuigen. Deze werden direct in het gebied getest om vervolgens op de Academie van Bouwkunst verder te worden ontwikkeld.

Presentatie

De eindresultaten worden vrijdag 14 januari in het werkatelier gepresenteerd. De tijdens de workshop opgedane kennis en ervaring wordt door Jeanne van Heeswijk gebruikt in het ontwikkelen van een nieuw kunstproject voor de Deltapoort.

Reageer op dit artikel