nieuws

Eindhoven zet projecten stop

Geen categorie

Voorlopig gaat de gemeente Eindhoven zeventien bouwprojecten stopzetten om vraag en aanbod beter met elkaar in balans te brengen. Wethouder Mary Fiers (Wonen, Wijken en Ruimte) is niet bang dat die actie leidt tot tekorten. “Ik denk eerder dat er nog een verdere prioritering aankomt.”

Eindhoven zet projecten stop

 

 

 

Een paar maanden geleden kondigde de gemeente al aan om vanwege de crisis een groot aantal bouwprojecten tegen het licht te houden. Inmiddels is de Prioriteitennota vastgesteld met als doel een einde te maken aan de scheefgroei die de afgelopen jaren ontstaan is.

“De vraag is nu minder dan het aanbod. Er is bijna geen enkel project meer dat de voorverkooppercentages haalt. Daarom kun je beter een zekere schaarste creëren”, verklaart Fiers. Dat gaat de gemeente doen door vijf zogeheten prioritaire gebieden aan te wijzen, waar bouwprojecten voorrang krijgen: Meerhoven, Stationsgebied, Centrum, Strijp S en IWV-gebieden. Maar ook binnen die gebieden kunnen initiatieven niet zonder meer doorgaan, zo blijkt uit de lijst geschrapte projecten, die allemaal nog in ontwikkeling zijn.

De drie Meerhoven-projecten, waar de gemeente eigenaar is van de grond, zijn volgens Fiers zelfs voor tien jaar in de ijskast gezet. Van de andere projecten wordt jaarlijks bekeken hoelang de stop nog moet duren. De markt heeft volgens Fiers positief gereageerd op het initiatief van de gemeente. Dat leidt ze onder meer af uit de’ rondetafel crisis woningbouw’, met daarin vertegenwoordigers van gemeenten en marktpartijen die elke zes weken bijeen komt.

Fiers: “Misschien helpt het ontwikkelaars wel als iemand zegt: ‘doe het maar even niet’.” Ook in regionaal verband zou het volgens de Eindhovense wethouder verstandig zijn om projecten tijdelijk stop te zetten, al is die selectie wat complexer. Daar praat ze al wel over met haar collega-wethouders in de regio, maar dat overleg heeft nog niet geleid tot concrete acties.

Fiers verwacht dat er mogelijk wel meer bouwprojecten zullen sneuvelen boven op de zeventien die de gemeente voorlopig geschrapt heeft. “Je ziet ook een temporisering bij de initiatiefnemers zelf.” Ook zal ze nog maar beperkt meewerken aan nieuwe initiatieven.

Nieuwe bedrijventerreinen worden de komende jaren helemaal niet ontwikkeld, met uitzondering van Brainport. Zelfs de 72 projecten die wel door mogen gaan van de gemeente zijn niet voor honderd procent veilig. Eindhoven zal de vinger aan de pols houden bij de ontwikkelaars, ook als de bouwvergunning al is afgegeven. Fiers: “We willen wel weten: gaat dit plan ook uit de startblokken komen?”

Bron: Cobouw.nl

 

Reageer op dit artikel