nieuws

Bakema Fellowship naar Elena Cabrera Vacas

Geen categorie

Het bestuur van de Jaap Bakema Foundation heeft de fellowship 2010/2011 toegekend aan de in Nederland woonachtige Spaanse architect Elena Cabrera Vacas (AMMA architecten) voor haar onderzoek ‘BeNI-YORK versus Marbella BEACH – Devouring Urbanism on Spanish Coast’. Vacas richt zich op de ontwikkeling van de toeristische paradijzen Benidorm en Marbella.

Bakema Fellowship naar Elena Cabrera Vacas

 

Het bestuur heeft het voorstel van Vacas geselecteerd uit 47 inzendingen, afkomstig uit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Azië. Ze waardeert de onderkenning van de politieke dimensie in dit onderzoeksvoorstel naar de verbijsterende effecten van grootschalige corruptie op het stedelijk weefsel. Het voorstel heeft bovendien de potentie een bijdrage te leveren aan de internationale beeldvorming en mythologie rondom deze Spaanse vakantieparadijzen.

Elena Cabrera Vacas behaalde haar Master of Architecture aan de Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid in 2006. Ze werkte onder meer bij Allende Arquitectos in Madrid en RochaTombal Architecten in Amsterdam. Sinds januari 2010 heeft ze haar eigen bureau AMMA Architecten in Amsterdam.

In 2011 zal het door de Jaap Bakema Foundation ondersteunde onderzoek van Vacas leiden tot een presentatie in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam en een publicatie in het tijdschrift A10 new European architecture.

Beurs

De Jaap Bakema Fellowship is een beurs van 10.000 euro voor onderzoek op het snijvlak van architectuur, techniek en samenleving, dat nieuwe perspectieven kan openen op ontwerp, gebruik en perceptie van de gebouwde omgeving.

Voorgaande edities

• 2009-2010 | Dietmar Koering – ‘Floating Permaculture – Constraints for European offshore-farming’ : Een onderzoek gericht op de ontwikkeling van een ‘floating permaculture’, waarin energie- en voedselproductie samengebracht worden in een duurzame, drijvende boerderij in de Noordzee.
• 2008-2009 | Thomas Kong – ‘Zero’: In het onderzoek staat informeel gebruik van ‘lege’ plekken in de stad centraal staat.
• 2007-2008 | Ismae’l Sheikh Hassan – ‘Urban Exaggerations and Exceptions – Palestinian Refugee Camp’: Het onderzoek richt zich op de architectonische en stedebouwkundige mogelijkheden om een positieve impuls te geven aan het leven in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon.
• 2006-2007 | Tim de Boer – ‘Ruimtelijke consequenties van terrorisme’: Het onderzoek richt zich op de architectonische betekenis en de gevolgen van de beveiliging van gebouwen en evenementen die niet vanzelfsprekend afgesloten of beveiligd kunnen worden, zoals stations, festivals en de stedelijke openbare ruimte.

 

Reageer op dit artikel