nieuws

Zzp’er vitaliseert de wijk

Geen categorie

Zzp’ers zijn belangrijk voor het vitaliseren van stadswijken. En hun aantal groeit. Zzp’ers zijn sterk aan de wijk gebonden; ze verlevendigen de wijken overdag en stimuleren ze economisch door in de wijk te werken, horeca te bezoeken en boodschappen te doen. Bovendien worden ze steeds zichtbaarder, bijvoorbeeld in koffietentjes waar ze met hun laptops het beeld bepalen. Het aantal zzp’ers groeit naar een miljoen.

Zzp’er vitaliseert de wijk

Dat blijkt uit de studie‘De zzp’er zichtbaar gemaakt’ die de Universiteit van Amsterdam uitvoerde in opdracht van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). In de studie gaat het over de vraag welke economische functies in en rond de plinten van het Krugerplein in de Amsterdamse Transvaalbuurt het beste ontwikkeld kunnen worden om dit plein te laten uitgroeien tot kloppend hart van de buurt. Het Krugerplein staat niet op zichzelf: op tal van plekken worstelen gemeenten en corporaties met het tot leven wekken van hun winkelplinten en hun publieke ruimten. Het heeft geen zin alleen te blijven mikken op de traditionele detailhandel, veel verstandiger is het om te investeren in het ondernemerschap van zzp’ers. Een economische invalshoek is daarbij beter dan een culturele, zeker bij het vitaliseren van ingedutte winkelstrips.

Nieuwe verdeling tussen werk en vrije tijd

De boodschap van de onderzoekers is: speel in op de nieuwe verdeling tussen arbeid, wonen en vrije tijd en benut het economische potentieel van zzp’ers. Geef ze een plek in de plinten van een plein, richt ontmoetings- en werkplekken voor ze in, of beter: laat ze dat zelf doen. Hierbij kun je denken aan espressobars of andere plekken waar zzp’ers elkaar kunnen treffen en faciliteiten delen, maar ook aan pleinen en parken met draadloos internet. De lokale verbondenheid van de zzp’ers zorgt voor reuring en bedrijvigheid in de wijk.

 

Reageer op dit artikel