nieuws

Synagoge Liberaal Joodse Gemeente door SeARCH geopend

Geen categorie

Afgelopen zondag is de nieuwe Synagoge van de LJG in Amsterdam geopend. SeARCH tekende voor het ontwerp. Omdat Joodse sacrale gebouwen in de loop der eeuwen geen duidelijke signatuur hebben ontwikkeld, kon SeARCH zich vrij laten inspireren door de ceremonies en rituelen van het Joodse geloof. Het resultaat mag er zijn. Daarom viert de LJG de voltooiing van het gebouw met gepaste uitbundigheid.

 

Het meest in het oog springende element in het verder eenvoudige rechthoekige volume is de centrale sjoel. Deze heeft aan weerszijden dubbele balkons. Zo ontstaat een geëxtrudeerde ruimte in de vorm van een Menora, de zevenarmige kandelaar die het oudste symbool is voor het Jodendom. Deze extrusie is aan de langsgevels verglaasd, waardoor het Menora-patroon duidelijk zichtbaar is. Als symbool communiceert het duidelijk de functie van het gebouw.

Het eenvoudige basisvolume is een gevolg van het optimaal benutten van het budget en de locatie. De gevels zijn bekleed met tegels in de vorm van een davidster, met uitzondering van de noordgevel, waar kleine tegels een Hebreeuwse tekst tonen.

Het project van SeARCH zal in het novembernummer van de Architect uitgebreid worden gepubliceerd.

Reageer op dit artikel