nieuws

Schouwburg Amphion in Doetinchem geopend

Geen categorie

Onlangs is de nieuwe Schouwburg Amphion in Doetinchem geopend. Het ontwerp, dat de oude Amphion uit de jaren zeventig vervangt, is van Mecanoo architecten. In het gebouw zijn een theaterzaal met 860 stoelen, een kleine theaterzaal met 300 stoelen, foyer en een theatercafé gehuisvest.

Schouwburg Amphion in Doetinchem geopend

 

 

 

 

Het publiek betreedt het theater via een oplopend voorplein dat is uitgevoerd als een rode loper. Ook in het ruimtelijke interieur met vier aaneengeschakelde foyerruimtes voert de kleur rood de boventoon. De hoefijzervormige grote zaal met drie balkons heeft een intieme sfeer doordat het publiek dicht op het toneel zit. De kleine zaal is een vlakkevloerzaal en bijna een kopie van de kleine zaal van het oude Amphion. Om de relatief snel wisselende voorstellingen goed te faciliteren is de laad- en losruimte centraal tussen de podia van beide zalen gelegd. Uniek is dat de grote en kleine zaal ramen hebben, zodat de technici overdag daglicht hebben op de werkvloer.

Amphion Doetinchem

Amphion by night

In de Achterhoek bouwde Mecanoo eerder het Isala College in Silvolde. Andere theaters van Mecanoo zijn ondermeer de Toneelschuur in Haarlem (2003) en theater en congrescentrum La Llotja in Lleida, Spanje (2010). De bouw van het Wei-Wu-Ying Center for the Arts in Kaohsiung, Taiwan ging dit jaar van start.

Amphion-1

Reageer op dit artikel