nieuws

Herontwikkeling van gevangeniscomplex

Geen categorie

Het gevangeniscomplex Noordsingel in Rotterdam-Noord staat te koop. Wie gebouwen en omliggende terreinen wil herontwikkelen, moet aan strenge eisen voldoen, blijkt uit het biedboek dat deze week beschikbaar kwam.

Herontwikkeling van gevangeniscomplex

 

 

 

In nauw overleg met omwonenden is vastgelegd dat de open ruimte rond het karakteristieke stervormige gevangenisgebouw (1872) openbaar groen moet worden. De gevangenisvleugels, en het gerechtsgebouw in neorenaissance stijl dat er in 1897 bij werd gebouwd, moeten volgens Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol “veranderen van gesloten structuren in publiek domein, dat genietbaar is voor veel mensen”. Het gebied moet ontsloten worden via meerdere ingangen.

Volgens het biedboek verkoopt de Rijksgebouwendienst het complex niet zonde rmeer aan de hoogst biedende, maar aan de indiener van het plan met de hoogste kwaliteit. Om te voorkomen dat de lastig herbruikbare cellenblokken langdurig leeg blijven staan, moet de koper in de eerste bouwaanvraag minstens 25 procent daarvan herontwikkelen.

Het besluit tot verkoop van de gevangenis is vooral genomen wegens aangescherpte eisen voor brandveiligheid en onder meer toiletvoorzieningen op de cel. Die vergden hoge investeringen. De grootte van een cel (10 vierkante meter) hoefde sinds 1872 niet te veranderen.

Mogelijke scenario’s voor het drie hectare metende complex, met 30.500 vierkante meter bebouwing, variëren van een metamorfose tot woongebied met een luxe hotel in het gerechtsgebouw, tot herontwikkeling in een senioren- annex zorgcomplex. Het is de bedoeling dat de uitgebreide selectieprocedure en verkoop volgend jaar september zijn afgerond.

Tot 2014 blijft het gebouw deels in gebruik als gevangenis.Wethouder Hamit Karakus (Wonen) riep bij de overhandiging van het biedboek het Rijk op met meer geld over de brug te komen voor binnenstedelijke ontwikkelingen zoals aan de Noordsingel.

 

Reageer op dit artikel