nieuws

Sombere toekomstverwachting Britse architecten

Geen categorie

De RIBA (Royal Institute for British Architects) onderzoekt sinds januari 2009 de omzetten en personeelstrends van architectenbureaus in Groot-Brittannië. Het onderzoek vraagt deelnemers naar hun huidige personeelsbestand en hun toekomstverwachtingen ten aanzien van opdrachten (in verschillende sectoren) voor de komende drie maanden.

Sombere toekomstverwachting Britse architecten

 

In juni verwachtte de ondervraagde bureaus een afname van 25%, hetzelfde aanbod 48% en een verhoogd aantal opdrachten 27%. Het verschil (+2) tussen degene die meer opdrachten verwachten en degene die minder werk verwachten is een lichte verandering ten opzicht van mei 2010 (+4). Hoewel het verschil klein is weerspiegelt het een aanhoudende trend van het afnemend vertrouwen in toekomstige opdrachten. Grote architectenbureaus (met meer dan 50 werknemers) zijn pessimistischer dan kleine en gemiddelde bureaus. Het grootste architectenbureau van de deelnemers aan het RIBA-onderzoek geeft een werkverwachting van (-10) aan.

Locatie

Uit de cijfers blijkt dat de locatie van de bureaus een rol speelt in het onderzoek, bureaus in Noord-Ierland en Schotland hebben significant minder vertrouwen in de toekomst dan bureaus ten opzichte van de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Publieke sector

De recentelijk aangekondigde bezuinigen van de Britse regering voor toekomstige projecten in de publieke sector zorgden voor een flinke daling in het vertrouwen van -29 in juni ten opzichte van -13 in mei 2010. Volgens de RIBA is het verontrustend dat bureaus het vertrouwen in de groei in de commerciële sector verliezen.

Woningbouw

De toekomstverwachting van opdrachten in de woningbouw is het hoogst. Het percentage +14 geeft aan dat bureaus in deze sector nog opdrachten verwachten.

Werknemers

Het aantal werknemers van de bureaus blijven volgens het onderzoek nagenoeg gelijk. Een aantal bureaus verwacht een afname van 15%, 78% verwacht dat het personeelsbestand gelijk blijft. Een aantal bureau (7%) verwacht zelfs een stijging van het aantal werknemers.

De RIBA Future Trends index geeft sinds zijn introductie in januari 2009 een negatieve uitslag.

 

 

Reageer op dit artikel