nieuws

Duurzaamheid: filosofie vs kennis

Geen categorie

Beroepsfilosoof Bas Haring opent het debat over duurzaamheid op donderdag 10 juni op de Green Forum Provada in de RAI Amsterdam. Als debatleider zal Bas ook het debat moeten aansturen, waar architecten hun mening, kennis en gevoel over duurzaamheid mogen verkondigen. Uitgenodigd tot sprekers van het debat zijn de architecten Bjarne Mastenbroek, Paul de Ruiter, Philippe Samyn en Ronald Schleurholts.

Duurzaamheid: filosofie vs kennis

Van onze correspondent Yaron Loman

Duurzaamheid is in beeld niet eenduidig

Bij de introductie mogen de architecten even vertellen wie ze zijn, waar ze werken en hun favoriete voorbeeld van een duurzaam gebouw laten zien op het prestatiescherm.
Het bijzondere is de diversiteit aan gebouwen die de architecten als voorbeeld laten zien, namelijk een tent in de Sahara, Villa Vals in Zwitserland, een termietenheuvel en het gebouw de Zuidkas in Amsterdam. Duurzaamheid is blijkbaar in beeld niet eenduidig.

Geen diepgravende dialoog maar een indruk

Omdat een uur debatteren niet vraagt om een diepgravende dialoog maar om een indruk, gaat het gesprek voornamelijk over de uitstraling van een gebouw, het gebruiksniveau, het onderhoud, materiaal keuzes en de integrale aanpak van een bouwproces. Tijdens het debat blijkt dat alle architecten een eigen verhaal hebben, maar dat er zeker ook raakvlakken zijn. Het is niet zoals in het politieke debat dat de architecten elkaar proberen te overschaduwen, maar elkaar bijstaan in de ideeën en elkaar hierin ondersteunen. Ondanks de verschillende invalshoek is er dus wel een duurzaamheidsynergie

De belangrijkse punten uit een uur debatteren kunnen zijn:

1. Ontwerp geen impulsieve modetrend, maar een gebouw. Werk daarbij van binnen naar buiten, vanuit de gebruiker naar het beeld, in plaats van andersom.
2. Hergebruik en/of herbestemming is absoluut een duurzame oplossing, omdat zo de levensduur van gebouwen wordt verlengd en er feitelijk wordt bespaard op energieverbruik en het gebruik van nieuw materialen.
3. Vindt de duurzaamheidoplossing in de ontwerpintelligentie. Ontwerp op primair gebied voor de gebruikers en dus voor de mens en voeg intelligentie aan het gebouw toe. Steek tijd in het ontwerpproces over het gebruikersvraagstuk en vermijdt een ontwerp welke zich richt op een monocultuur.
4. Maak het meetbaar waar je als een duurzaam gebouw aan moet voldoen. Zo voorkom je wildgroei.
5. Think hard and keep it simple. De werkelijke magie van duurzaamheid zit in de eenvoud van het ontwerp en het gebruik van het gebouw. Maak een gebouw begrijpbaar en toepasbaar.
6. Ga uit van de overtuigende integrale aanpak van verschillende partijen. Stem af op het project en kijk dezelfde kant op. Neem tijd in de voorbereidingsfase om een plan multi-conceptueel uit te werken om het beste resultaat eruit te halen. Profileer je als een meewerkend orgaan en besef dat alle kennis nodig is om het beste resultaat te behalen.

(On)zichtbaarheid duurzaamheid niet van belang

Het blijkt dat discussies over het zichtbaar maken van duurzaamheid of het verbergen van duurzaamheid niet belangrijk zijn. Het is ook niet belangrijk om te kijken wie er wint op de schaal van sloop, renovatie en nieuwbouw, juist omdat het allemaal actueel is. Het gaat juist om de gevolg acties die ondernomen worden na een gefundeerd besluit over sloop, bouw of renovatie.

Race tegen de klok

Omdat we anticiperen op een ‘probleem’, namelijk de klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen, lijkt duurzaam ontwikkelen een race tegen de klok. Er zijn geen dogma’s over duurzaamheid en dat verklaard de levendigheid, diversiteit en reikwijdte binnen de discussies hierover.

Duurzaamheid als nieuwe standaard

Eén ding is zeker. Duurzaamheid is geen modewoord of acquisitietruc, maar een wezenlijk onderdeel van het ontwerp- en bouwproces. Duurzaamheid is een nieuwe standaard.

En ik sluit af met een wijze opmerking van Bjarne Mastenbroek tijdens het debat: ‘ Duurzaamheid gaat over bewustzijn’.

Reageer op dit artikel