nieuws

Camera Obscura in Het Blauwe Huisje

Geen categorie

Afgelopen editie van Oerol konden bezoekers opeens eenzaam op een dijk een blauw huisje aantreffen dat balanceerde op zijn dak. In september is het project, dat binnenin een camera obscuraprojectie toont, te zien op de Wereld van Witte de With in Rotterdam. De bedenker van het project, Odrada Burghoorn, legt uit wat de gedachte is achter het ontwerp.

Camera Obscura in Het Blauwe Huisje

 

‘Ik heb ooit, nog in het tijdperk van de analoge fotografie, een donkere kamer in mijn huis gemaakt. In de verduistering van de ramen maakte ik een gaatje. Me omdraaiend zag ik het beeld van de straat geprojecteerd op de tegenovergelegen muur, met zwaluwen die onder de dakgoot doken van het huis van de overburen. Ik vond dit een zo magisch fenomeen dat ik er altijd nog iets meer mee wilde doen. Het afgelopen jaar is dat er dan eindelijk van gekomen.’

‘Uit de omdraaiing van de projectie in een camera obscura ontstond het idee het hele huisje waarin die zich bevindt, om te keren. Dit geeft een prettig vervreemdend beeld. Het concept voor Het Blauwe Huisje is van mij, Huub Wijnen is verantwoordelijk voor de constructie die nodig is om een huisje op een puntdak te laten balanceren, en heeft het idee vertaald naar een solide en weersbestendig object. We hebben het samen gebouwd.’

‘Tijdens het Oerol festival bleek het beeld van het ondersteboven huisje de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers te prikkelen. Iedereen was nieuwsgierig naar wat er binnenin te zien was en ging volkomen blanco naar binnen. Na een paar minuten in het donker kwam iedereen enthousiast en gelukkig naar buiten. Het concept van de camera obscura is voor de moderne mens, hoe oud de techniek ook is, volkomen vreemd. Zelfs de in mijn vriendenkring ruim vertegenwoordigde groep beeldend kunstenaars kent de techniek vaak alleen uit de boeken, en vraagt zich af wat er precies te zien is.’

‘We willen het project graag nog op andere locaties laten zien en staan open voor aanvragen!’

Van 10 tot en met 12 september is het blauwe huisje te zien op de Wereld van Witte de With in Rotterdam. Het blauwe huisje is mede mogelijk gemaakt door stichting stokroos.

 

 

 

Reageer op dit artikel