nieuws

Zwevend volume

Geen categorie

Kraaijvanger•Urbis heeft een eervolle vermelding gekregen voor de uitbreiding van het bestaande Kleistmuseum in Frankfurt/Oder.

Zwevend volume

 

 

 

 

Het ontwerp bestaat uit een zwevend volume dat de balans zoekt tussen oud en nieuw, onder- en bovengronds, transparantie en bescherming. Het doorzicht naar de tuin en de rivier de Oder voegt een extra dimensie aan de positie van het gebouw in de openbare ruimte.

Frankfurt is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest door de geallieerde bombardementen en daarna opgedeeld in twee delen, een Pools en een Duits deel. Na de hereniging kreeg de stad een eigen universiteit die nu te maken heeft met krimp. Voor de prijsvraag werd eveneens gezocht naar een stedebouwkundige visie en een ontwerp voor de openbare ruimte rondom het museum.

Kraaijvanger Urbis richt zich op het verbeteren van de ruimtelijke structuur van de binnenstad. Het ontwerp voor de openbare ruimte is hier een uitwerking van. Het architectenbureau werkte voor het project samen met het Berlijnse landschapsbureau Bernard Sattler.

 Kleist Museum Kraaijvanger Urbis 

Kleistmuseum

De naam van het museum komt van de schrijver Heinrich von Kleist (1777-1811). Kleist was als schrijver een overgangsfiguur van de Verlichting naar de Romantiek en bovendien de trots van de stad. Zijn bekendste werk is ‘die Marquise von O.’ In de gevel van het museum is marmer met gouden strips verwerkt, verwijzend naar het goud op snee van de boeken van Von Kleist

 

 

Reageer op dit artikel