nieuws

Muzikale wandeling door kunstlandschap

Geen categorie

Op 4, 5,11 en 12 september kan onder begeleiding van live muziek van Kees Wieringa worden gewandeld door De Nollen bij Den Helder, een duinlandschap dat door R.W. van de Wint werd omgetoverd in een totaalkunstwerk.

Muzikale wandeling door kunstlandschap

De kunstenaar trok zich in 1980 terug in het oude binnenduingebied aan de rand van Den Helder, om beelden, bouwsels en schilderingen te creëren in een symbiose met het landschap. Hij verschanste zich in de duinen om een ideële wereld te creëren.

Stalen bouwsels

Vanaf de buitenkant heeft De Nollen een bijna ingekeerde gedaante. Op sommige plekken komen stalen bouwsels boven de duintjes uit.

Ook van binnen is de kunst in het desolate duinlandschap vrijwel verborgen. Een weefsel lijkt het. Het vormt één geheel. Het natuurlijk ogende landschap loopt bijna vanzelfsprekend over in het kunstmatige, de kunstwerken van staal, beton, riet en glas.

 

Paviljoens en ruimtelijke objecten

De totale ervaring van ruimten en uiteenlopende zichtlijnen en kijkrichtingen, van atmosfeer, geur en klank zette componist Kees Wieringa er toe aan om een compositie te maken die je zou kunnen zien als een reactie. “Het werk in De Nollen is een totaalkunstwerk dat bestaat uit een nauwgezet landschappelijk ontwerp en een aantal paviljoens en ruimtelijke objecten. De paviljoens kenmerken zich door ronde structuren, halve bollen, van beton en staal. Dit zorgt voor een rijkelijke akoestiek, met een groot dynamisch vermogen. Elk geluidsdetail is waarneembaar. Direct kreeg ik associaties met de Rothko Chapel in Houston waarvoor Morton Feldman een indrukwekkende compositie voor koor en altviool heeft geschreven. Beeldende kunst en muziek kunnen zo mooi complementair zijn.”

  

Reageer op dit artikel