nieuws

Glazen haltes voor tramlijn 19

Geen categorie

Vanaf vandaag rijdt tussen Leidschendam-Voorburg en Delft de nieuwe tramlijn 19. Voor de halte Oosteinde in Leidschendam-Voorburg ontwierp architect Jaap van der Steeg van Arcadis in opdracht van het Stadsgewest Haaglanden de entrees.

Glazen haltes voor tramlijn 19

 

 

 

In de haltes is ‘zien en gezien worden’ een vereiste om een veilige omgeving te creeren. Door het ontwerpen van glazen entrees ontstaat er rondom de roltrappen een zo groot mogelijke daglichttoetreding en een ruime mate van doorzicht. Het ontwerp van deze entrees benadrukt de beweging van de opgaande lijn van ondergronds naar bovengronds (en omgekeerd). Hierdoor zijn ook vanaf de ondergrondse perrons de entrees te zien.

De entree’s zijn door Van der Steeg gemaakt van glas en twee hardhouten spanten die de constructie vormen van de glaskappen. Het dak en de wanden zijn uitgevoerd in hardglazen panelen met een groene tint, gevat in een eenvoudig roedesysteem. Automatische, transparante rolhekken sluiten de in- en uitgangen. In het midden van de perrons zijn de twee liften gesitueerd die op het maaiveld eveneens op een plein uitkomen. Ook de liftschachten en de lift zijn zoveel mogelijk in glas uitgevoerd. Boven de vier trappen naar het plein, die twee aan twee tegenover elkaar liggen, sieren glazen entrees de ingangen van de ondergrondse halte.

Reageer op dit artikel