nieuws

Building Business Golden Green Awards uitgereikt

Geen categorie

De Building Business Golden Green Awards 2010 zijn uitgereikt. De prijs wil uitblinkende ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in bouw en vastgoed in de schijnwerpers zetten en daarmee vernieuwingen aanmoedigen. De winnaars zijn Hoorne Vastgoed met het Centrumplan Stad van de Zon Heerhugowaard, Dura Vermeer met het Drijvend Paviljoen, de gemeente Breda en woningcorporatie Lefier met De Zunne in Groningen.

Building Business Golden Green Awards uitgereikt

Hoorne Vastgoed werd de winnaar in de categorie ‘Duurzame woningontwikkelaar/ bouwer van het jaar’.

Uit het juryrapport: ‘Het Centrumplan is een woningbouwproject van 72 appartementen met in de plint 2.900 m2 BVO commerciële ruimten en een parkeergarage. Er wordt op een goede manier gebruik gemaakt van ondergrondse energieopslag, windmolens en hoogwaardige technologische toepassingen, de duurzaamheidopvatting is integraal. Het project is niet extreem groot en kan daardoor herhaald worden. Het daadwerkelijk gebruik van de restwarmte van de zeer energiezuinige supermarkt voor de woningen gaf voor de jury uiteindelijk de doorslag ten opzichte van de andere genomineerde projecten. Hoewel de marktpartijen die betrokken zijn bij het Columbuskwartier niets konden doen aan de door de gemeente opgelegde verplichting om de woningen op de dure stadsverwarming aan te sluiten, vond de jury dit toch een minpuntje van het project.’

drijvend paviljoen 

Het Drijvend Paviljoen won in de categorie ‘Duurzame commercieel vastgoedontwikkelaar/ bouwer van het jaar’.

De jury: “Het Drijvend Paviljoen is de voortzetting van een drijvende ontwikkeling waarmee Dura Vermeer al langer bezig is voor woningen en kassen. Dit is de eerste toepassing voor kantoor- en congresgebruik, het is een statement en een doorkijkje naar de toekomst. Bijzonder is ook het gebruik van zonnewarmte voor het tegenovergestelde, namelijk koeling. Het Drijvend Paviljoen heeft een integrale duurzaamheidopvatting dankzij onder meer gebruik van lichtgewicht materialen en verplaatsbaarheid. Het maakt op een totaal andere manier gebruik van het water dan de andere inzendingen, past goed in de skyline van Rotterdam en sluit aan bij de identiteit van Rotterdam als Waterstad. Het is aannemelijk dat er de komende jaren meer drijvende gebouwen zullen ontstaan.”

breda duurzaamste gemeente 

Breda won in de categorie ‘Duurzame gemeente van het jaar’:

‘Breda is een middelgrote gemeente die al lang bezig is zich breed in te zetten voor een duurzame stad, ook in een tijd dat hiervoor nog weinig aandacht was. Het gaat niet slechts om pilots. Dankzij afspraken met corporaties en door in een vroeg stadium met ontwikkelaars over duurzaamheidaspecten van hun plannen te praten, is al veel bereikt in herstructurering en nieuwbouw. Ook bewoners worden in hun gedrag aangemoedigd. Aardig is ook dat een nieuwe biomassacentrale verwarming zal leveren voor 4000 woningen die daardoor CO2-neutraal worden. De jury geeft de voorkeur aan Breda boven het Programmabureau Klimaat Rotterdam, omdat, hoewel de Rotterdamse projecten veelbelovend zijn, in die stad wat meer projecten zich nog moeten bewijzen dan in Breda, of zoals een biomassacentrale nog in de planfase zitten.’

lefier de zunne 

Lefier won met De Zunne in de categorie ‘Duurzame corporatie van het jaar’:

“De houtskeletbouw van De Zunne als groot pré voor de toekomst, de afgewogen materiaalkeuze, de mogelijkheid om in een later stadium de duurzame maatregelen in de woningen verder uit te breiden en de betrokkenheid van de bewoners vanaf ontwikkelingen tot realisatie en nazorg, doen de jury voor dit project kiezen. Hoewel een nek aan nek race geeft de jury uiteindelijk aan De Zunne de voorkeur boven Rondolaan. In de hogere totaal-GPR dan Rondolaan zit het mogelijke effect van zink in de kozijnkaders verwerkt, waarbij zij opgemerkt dat de jury zich niet in de discussie over de voor- en nadelen van zink wil mengen. Petterhûsterstate is een pareltje, maar moeilijk te vergelijken met de twee andere projecten en lastiger te herhalen.”

 

Reageer op dit artikel