nieuws

Architecten kritischer op productie en transport van (bouw)materialen

Geen categorie

Architecten kijken steeds kritischer naar het energieverbruik dat gepaard gaat met de productie en het transport van (bouw)materialen. Deze factor zal dus steeds zwaarder meewegen in het selectieproces, zo blijkt uit de European Architectural Barometer.

Architecten kritischer op productie en transport van (bouw)materialen

Dit is een driemaandelijks marktonderzoek onder 1200 architecten in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje, uitgevoerd door Arch-Vision.

De architecten in al deze landen zijn van mening dat er een grote milieuwinst te behalen valt door intelligent gebruik te maken van groene daken en natuurlijke gevelsystemen. Dit zou het energieverbruik voor verwarming en koeling danig kunnen terugbrengen. Een interessant verschil is dat verwarmingsinstallaties in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië worden beschouwd als de installaties waar de grootste energiewinst te behalen valt, terwijl de meeste Nederlandse en Spaanse architecten hier juist koeling noemen.

Isolatie versus warmtepomp

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië was de meest toegepaste energiebesparende maatregel isolatie. In Nederland en Duitsland werden warmtepompen veel genoemd; in Spanje energie-efficiënte verlichting.

Positief imago steenwol

Steenwol wordt in heel Europa beschouwd als het beste isolatiemateriaal. Aluminium en beton hebben van alle materialen het slechtste energie-imago, behalve in Duitsland, waar hout deze twijfelachtige eer heeft.

 

Reageer op dit artikel