nieuws

Toekomstvisie voor Georgische havensteden

Geen categorie

Stadslab European Urban Design Laboratory, onderdeel van Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg, organiseert dit najaar voor de vijfde keer een internationale masterclass. Aanstormende architecten en stedenbouwkundigen uit diverse landen buigen zich samen over de toekomst van drie Georgische plaatsen aan de Zwarte zee.

Toekomstvisie voor Georgische havensteden

 

Georgië heeft sinds begin jaren negentig veel te lijden gehad van diverse gewapende conflicten en het vrijwel volledig instorten van de handel met buurland Rusland. Door de strategische ligging aan de Zwarte zee op de grens van Europa en Azië, een gunstig belastingklimaat, mooie landschappen en cultureel erfgoed, heeft het land wel potentie voor economische groei. Stadslab gaat onderzoeken hoe hier het beste ruimtelijk op ingespeeld kan worden. Binnen de masterclass wordt onder andere aandacht besteed aan ontwikkelstrategieën, ontwerp en zonering van de havens.

De masterclass duurt drie weken, verdeeld over de maanden september, oktober en november. In de eerste week (19 tot 26 september) maken de deelnemers kennis met de havensteden Batumi en Poti en de badplaats Kobuleti. In de tweede week (23 tot 30 oktober) bezoeken ze het Spaanse San Sebastian. In de derde week (21 tot 27 november) keren de deelnemers terug in Georgië, waar ze hun ideeën en adviezen presenteren.

De deelnemers volgen ook lessen en seminars met internationaal vooraanstaande planners en architecten. Ook deelname aan de INTA-conferentie in San Sebastian staat op het programma. De masterclass wordt uitgevoerd onder leiding van Ruurd Gietema, partner van architecten- en planningsbureau KCAP. Dit bureau herontwikkelde onder andere havengebieden in Rotterdam, San Sebastian en Hamburg.

De inschrijving voor dit najaar loopt nog. Deelname kost 3800 euro. Dat is inclusief een retourvlucht via Istanbul naar Batumi en inclusief maaltijden en overnachtingen.

Reageer op dit artikel