nieuws

Zweeds ziekenhuis naar acht best practices

Geen categorie

De gemeenteraad van Stockholm heeft vandaag het startsein gegeven voor de bouw van een uiterst modern universitair ziekenhuis in Solna, vlakbij Stockholm. De opzet is gebaseerd op onder meer het Erasmus Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum.

Zweeds ziekenhuis naar acht best practices

Voor de opzet van New Karolinska Solna University Hospital (NKS) zijn tachtig ziekenhuizen wereldwijd onderzocht. Daar zijn acht uitgekomen als ‘best practice’ ziekenhuizen, waaronder het Erasmus Medisch Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. Het NKS zal bestaan uit een ziekenhuis, een research center en een opleidingsinstituut, waarvoor wordt samengewerkt met het Karolinska Institute, andere universiteiten en de life science industrie.

NKS patiëntenkamer

Patiënt centraal

Het nieuwe ziekenhuis wordt op een aantal punten gezien als zeer modern. Zo staat de patiënt centraal en is het ziekenhuis gebouwd rondom meerdere specialisaties. Dit betekent dat er wordt gekeken naar wat een patiënt nodig heeft en dat een patiënt binnen één ziekenhuis geholpen kan worden.Verder is het ziekenhuis milieuvriendelijk opgezet. Er wordt geïnvesteerd in het opwekken van energie met duurzame energiebronnen en de bouwmaterialen zijn met zorg gekozen om het hele gebouw zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

 
NKS Groene straat

De bouwkosten zijn geschat op SEK 14,5 miljard (ongeveer 1, 4 miljard euro). Het project omvat zowel de bouw als het facility management tot het jaar 2040. Het gebouw is ontworpen door Tengbom Gruppen en gebaseerd op een design concept van architectenbureau White . De bouw begint waarschijnlijk deze zomer. De eerste patiënt wordt in December 2015 verwacht. Het NKS krijgt een oppervlakte van zo’n 320,000 m².

Erasmus Medisch Centrum


Leids Universitair Medisch Centrum

Reageer op dit artikel