nieuws

Modern in de Jordaan

Geen categorie

Aan de Elandstraat in Amsterdam komt een nieuw multifunctioneel gebouw met een gymzaal, klaslokalen, naschoolse opvang en de nieuwe huisvesting van buurtvereniging Ons Genoegen. De uitdaging voor Abbink X De Haas architectures was om een eigentijds en functioneel gebouw te ontwerpen dat in het kleinschalige, door Unesco beschermde stadsgezicht van de Jordaan past.

Modern in de Jordaan

Op initiatief van het bestuur van de Montessorischool en ouders van de kinderen is in Amsterdam een nieuw concept gelanceerd: Kindercampus De Jordaan. In dit concept komen op verschillende locaties aan de Elandsstraat voorzieningen voor kinderen. De nieuwbouw op nummer 101 wordt begin 2012 in gebruik genomen.

Flexibel

Alle functies in het gebouw hebben een eigen ruimte maar maken ook gebruik van gemeenschappelijke, flexibele ruimtes. Zo kan het complete programma worden gerealiseerd binnen de beperkte envelop en het bescheiden budget en is er ruimte voor interne groei. Montessorionderwijs is gebaat bij ruimten die transparant, open en flexibel zijn. Kinderen werken in en uit de klas en de wisselwerking tussen klassen en leeftijdsgroepen is groot. De ruimtelijke organisatie met twee klassen per verdieping gelegen aan weerzijden van een iets verhoogde gemeenschappelijke ruimte faciliteert dit optimaal.

De zuidgevel is in feite een verticale tuin en een seizoensgebonden zonwering:

  Zuidgevel in de lente


Zuidgevel in de winter

Reageer op dit artikel