nieuws

Landesforum en het Landesparlament Liechtenstein krijgt Wienerberger Brick Award

Geen categorie

Het Landesforum en het Landesparlament in Liechtenstein hebben de Wienerberger Brick Award gewonnen. Het project kent een ontstaansgeschiedenis in meerdere fasen, waar de architecten Hansjörg en Göritz omstebeurt een rol in hebben gespeeld.

Landesforum en het Landesparlament Liechtenstein krijgt Wienerberger Brick Award

Hansjörg ontwierp de beide nieuwe gebouwen van het landsparlement – het ‘hoge huis’ en het ‘lange huis’ –die zich aan de voet van de Schlossberg bevinden, onder de residentie van de regent en naast het kabinet van de regering van het vorstendom Liechtenstein. Deze gebouwen werden in 2008 ingewijd. Göritz ontwikkelde een nieuwe interpretatie van het oorspronkelijke bebouwingsplan en creëerde twee gebouwen die Vaduz door hun buitengewoon eenvoudige, bijna sacrale vormen in stedenbouwkundig opzicht opwaarderen.

wienerberger brick

Uit het juryrapport: De bouwen fascineren door hun uniforme materiële verschijningsbeeld en de consequente, exclusieve toepassing van okergele gevelbakstenen. De 680.000 speciaal geproduceerde bakstenen bedekken de wanden en plafonds van het gebouw van de ondergrondse parkeergarage tot de vergaderzalen. Het warme licht dat van de bakstenen oppervlakken uitgaat, schept een bijzondere sfeer binnen en buiten het gebouw.’

De jury bestond uit Thomas Rau (Nederland, Andrea Deplazes (Zwitserland), Maurizio Masi (Italië), Radu Mihailescu (Roemenië) en Vladimir Plotkin (Rusland). De jury koos de prijswinnaars uit het grote aantal inzendingen. Daarbij waren naast de innovativiteit in architectonische vormgeving en de omgang met het bouwmateriaal baksteen, ook de functionaliteit en de ecologie van de gebouwen doorslaggevende criteria.

Meer informatie:www.wienerberger.com/BrickAward

Reageer op dit artikel