nieuws

Meyer en Van Schooten wint spoortraverse Hilversum Noord

Geen categorie

Meyer en Van Schooten hebben de prijsvraag gewonnen voor de nieuwe Spoortraverse Hilversum Noord Media Park. De traverse vormt een verbinding voor voetgangers en fietsers, niet alleen tussen de twee perrons, maar ook een koppeling tussen de Erfgooierswijk en het mediapark. Daarbij is het een belangrijke koppeling tussen het mediapark en het openbaar vervoer. De traverse vervangt de oude voetgangersspoorbrug bij het station.

Meyer en Van Schooten wint spoortraverse Hilversum Noord

De gebogen vorm en perforaties geven de traverse, afhankelijk van de weersomstandigheden, verschillende reflecties. Vannaf de schemer wordt het door de perforaties gefilterde licht beeldbepalend. De gebogen doorsnede zorgt voor een ruimtelijk gevoel aan de binnenzijde en een slanker uiterlijk aan de buitenzijde.

Spoortraverse door Meyer en Van Schooten

Glazen wanden

De wanden van zowel de liften als de trappenhuizen zijn door Meyer en Van Schooten Architecten van glas voorzien van een screening in een speciaal voor dit plan en deze locatie ontworpen patroon. Het patroon is afgeleid van het wapen van Hilversum. Het wapen van Hilversum heeft 4 boekweitkorrels op een blauw schild.

Spoortraverse door Meyer en Van Schooten

Ook de traverse zelf is voorzien van dit patroon. Het patroon is hier verwerkt als perforatie in de aluminium beplating van de huid. De perforatie is zo vormgegeven dat er verschillen ontstaan in meer en minder transparantie. Door een uitgekiende keuze van het patroon wordt regendoorslag zoveel mogelijk voorkomen en blijft er zicht op de omgeving.

Interieur

De vloer is gemaakt van houten delen en loopt plaatselijk op tegen de wanden. Op deze plekken zijn de wanden voorzien van bijvoorbeeld planten/boombakken, banken, verlichting, vertrekstaten of andere aanduidingen.

Verlichting

Naast plaatselijke verlichting in de wanden is er ook een lichtlijn aan het plafond van de traverse aangebracht die zorgt voor voldoende verlichting. In de vloer en de wanden is extra verlichting om verschillen te kunnen maken. Door de perforaties in de huid van de traverse zal ‘s avonds het patroon vanuit de omgeving zichtbaar zijn en oplichten. Overdag zal het patroon juist andersom werken.

Volgens planning wordt de  traverse in december 2010 geplaatst.

Reageer op dit artikel