nieuws

Logeren bij Jurgen Bey en Gilian Schrofer tijdens NL-RUHR

Geen categorie

Bezoekers aan de culturele hoofdstad van 2010, het Duitse Ruhrgebied, kunnen overnachten in bijzondere tijdelijke verblijfplaatsen. In het kader van NL-RUHR zijn onder curatorschap van Jurgen Bey en Gilian Schrofer leegstaande ruimtes in Dortmund en Oberhausen herontwikkeld tot gastvrije accomodaties.

Logeren bij Jurgen Bey en Gilian Schrofer tijdens NL-RUHR

 

 

Onder de naam Gast.Gastgeber treedt Nederland op als gastheer tijdens RUHR.2010. Ankerpunten voor dit project zijn de voormalige watertoren van het station in Oberhausen en enkele leegstaande appartementen in de buurt van de voormalige bierbrouwerij Dortmunder U. Hier ontstaan van mei tot en met oktober bijzondere verblijfplaatsen waar bezoekers van RUHR.2010 kunnen logeren. Ingericht door de Nederlandse designers Jurgen Bey en Gilian Schrofer worden deze locaties getransformeerd tot centra van Nederlands design.

Daarnaast zoekt Gast.Gastgeber ook verbinding met de grote RUHR.2010 projecten zoals Emscherkunst met een bewoonbaar sculptuur van het kunstenaarscollectief Observatorium en het B1/A40-project waar een kunstzinnige interventie plaats vindt door Atelier van Lieshout op het parkeerdek naast de snelweg.

Oberhausen

In Oberhausen is Gast.Gastgeber zelf te gast bij KITeV, het kunstenaarscollectief die in de voormalige watertoren van het station Oberhausen is gesitueerd. Op de vierde verdieping ontwikkelt Jurgen Bey een gastenverblijf met acht bedden, waar de gast op avontuur kan gaan in ruimtes als de bibliotheekkamer, de vazenkamer en de eetkamer, ingericht met gebruiksvoorwerpen van Nederlandse ontwerpers.

Dortmund

Gastenverblijf Dortmund ligt in de grootste en kleurrijkste stad van het Ruhrgebied. De voormalige brouwerij Dortmunder U, met het karakteristieke U Turm gebouw in de binnenstad, wordt momenteel verbouwd tot centrum van ‘Kreativwirtschaft’. In de U Turm gaan tentoonstellingen, beurzen en andere evenementen plaats vinden. Het programma in Dortmund zal zich concentreren rondom nieuwe media, eculture, mode design en jongerencultuur. In een straat in de buurt van de U turm richt Gilian Schrofer voor Gast.Gastgeber 8 leegstaande appartementen in met een ode aan 100 jaar Nederlands design.

Op locatie

Gast.Gastgeber is ook onderweg in het Ruhrgebied. Op verschillende plaasten duiken de podium-bus van kunstenaar Kevin van Braak en de ballon-tent van Lambert Kamps op, met een pop-up store waarin Dutch design, in de vorm van objecten, kleding en accessoires te koop wordt aangeboden. Daarnaast biedt de tent ruimte aan culturele manifestaties, debatten, concerten en voorstellingen.

Op zaterdag 1 mei wordt het Nederlands programma van NL-Ruhr en Gast.Gastgeber officieel geopend.

 Meer informatie over de gastenverblijven

Reageer op dit artikel