nieuws

Eervolle vermelding Architectenaanhetij in New York

Geen categorie

Net voor het einde van het 400ste jubileumjaar van de band tussen New York en Nederland werd bekend dat architecten Hans Schepman en Alain-Celest de Buck (Architectenaanhetij) een eervolle vermelding hebben behaald met hun inzending ‘Stairway to Heaven’ voor de prijsvraag van het Peace Pentagon in New York (www.peacepentagoncompetition.org).

Eervolle vermelding Architectenaanhetij in New York

 

 

Het markante, door architect Louis A. Scheinart ontworpen gebouw op de hoek van Lafayettestreet en Bleeckerstreet, waarin het Peace Pentagon gehuisvest is, voldoet niet meer aan de hedendaagse functionele en bouwkundige eisen. In de prijsvraag werd gevraagd een voorstel te doen voor nieuwbouw of renovatie. Het gebouw moet, behalve een ontmoetingsplek voor de buurt worden, plaats bieden aan de verschillende organisaties die in het Peace Pentagon zijn gevestigd. Daarnaast moet het complex duurzaam zijn en nieuwe inkomsten genereren.

Iressie Lafayette Street

Renovatie

Architectenaanhetij besloot het gebouw te renoveren. De typerende gevel van het gebouw wordt teruggebracht in de oorspronkelijke staat en daarin wordt een nieuwe glazen doos geplaatst. Een plattegrond die geen enkele vierkante meter onbenut laat en maximale opbrengsten genereert door het winkeloppervlakte te vergroten, krijgt een bijzondere Book-Alley store, een restaurant met dakterras en een congreszaal die extern is te verhuren. De bookstore doet tevens dienst als expositieruimte voor de organisaties van het Peace Pentagon. Ook wordt de kelder uitgebreid en aan het metrostation gekoppeld waardoor een extra etalage ontstaat.


Impressie interieur

Duurzaam

Met behulp van warmtewisselaars geïntegreerd in de nieuwe dubbele glazen gevel wordt de lucht uit het metrostelsel gebruikt voor koeling en opwarming van het gebouw. Een reservoir voor hemelwater is aangesloten op een grijswaternet, en verder zorgen ook zonnecollectoren voor de nodige energie. De nieuwe glazen gevel wordt verder voorzien van lamellen met led verlichting voor de toepassing van reclame.

Presentatie en tentoonstelling

Op 23 februari as. zullen de prijswinnaars in het Centre for Architecture hun inzendingen aan het publiek presenteren. Vanaf 1 maart worden de winnende ontwerpen op diverse locaties in New York tentoongesteld.

Reageer op dit artikel