nieuws

Kraaijvanger • Urbis wint prijs voor meest duurzame woning van Nederland.

Geen categorie

De drijvende woning van Team 4D heeft de Natuhome Award gekregen. Deze prijs is bedoeld voor de meeste duurzame woning van Nederland.

Kraaijvanger • Urbis wint prijs voor meest duurzame woning van Nederland.

 

 

 

Team 4D bestaat uit Kraaijvanger • Urbis, Dura Vermeer, DGMR, Giesbers& Van Der Graaf en ITHO.

De drijvende woning heeft twee soorten gevels. Een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent. Hierdoor kan warmte worden opgenomen of juist worden buitengehouden. Een zonneminnende en een zonneschuwende zijde. Door de woning te laten draaien met de seizoenen ontstaat 40% minder warmtelast en 90% minder koellast.

De activiteiten die warmte behoeven zijn boven geplaatst en de activiteiten die gedijen in koelte beneden. Zo maakt het huis gebruik van de stijgende warme lucht. De kern verzamelt alle functionele ruimtes en techniek. De toegepaste duurzame technieken zijn zo no‐nonsense en vanzelfsprekend mogelijk, om een duurzame levensstijl te stimuleren. Qua materiaal bestaat 63% van het gewicht uit C2C-gecertificeerde materialen en nog eens 28% uit volledig recycleerbare materialen. Verticale tuinen maken dat de woning de omgeving schoner maakt. Ook levert de woning de energie om een elektrische auto op te laden. Momenteel werkt team 4D met Stadsdeel Oost‐Amsterdam aan de realisatie van de woning.

De jury bestond uit dr. ir. Jeroen Mennink (business unit manager Building and Systems bij TNO), Guy Geuskens (marketing director bij Royal Mosa), prof. dr. Kornelis Blok en ir. Gijs van Wijk (Ecofys), Talitha Koek MSc (projectleider energiebesparing natuurenmilieu.nl), Gert Jan van Beijnum (adviseur duurzaamheid van Nibe) burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard en ir. JörgBlass (directielid van Nibe).

Reageer op dit artikel