nieuws

Parkeergarage Arets’ B-Tower ingestort

Geen categorie

Bij de Bijenkorf in het centrum van Rotterdam is vandaag de parkeergarage van de in aanbouw zijnde B-Tower, ontworpen door Wiel Arets, ingestort. Tijdens een telefonisch gesprek om 15.45 uur, meldde de woordvoerder van projectontwikkelaar MAB dat de 5 mensen die onder het puin lagen, zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Ze waren goed aanspreekbaar. Voor de zekerheid zoeken hulpverleners momenteel nog verder naar mogelijke slachtoffers, maar de verwachting is, dat er geen verdere slachtoffers meer op de bouwplaats zijn.

Parkeergarage Arets’ B-Tower ingestort

 

Hoe erg de slachtoffers er aan toe zijn, kan de politie nog niet zeggen. Voor zover nu bekend zijn er geen doden gevallen. De politie laat weten dat de gewonden waarschijnlijk bouwvakkers zijn.

Bijzondere constructiemethode

De B-Tower is sinds het laatste kwartaal van 2009 in aanbouw. Twee vloeren die net gestort waren, kwamen door nog onbekende oorzaak naar beneden. Saillant detail hierbij is, dat vanwege de hoge bouwsnelheid en de beperkte bouwruimte het aannemersbedrijf JP van Eesteren heeft gekozen voor een redelijk bijzondere constructiemethode. Voor het casco werden holle wanden, holle balkbodems en breedplaatvloeren van De Hoop Pekso gebruikt. Deze combinatie zorgt ervoor dat er één monoliete en stabiele constructie verkregen wordt. Na het plaatsen van de prefab elementen en bijlegwapening wordt de betonmortel in één keer afgestort.

 Arets B-tower deels ingestort

B-Tower

Het gebouw bestaat uit 20 lagen met een totale hoogte van 70 meter. Kledingwinkel ‘The Sting’ neemt de onderste drie verdiepingen in gebruik. Daarboven komen twee lagen met parkeerplaatsen en 15 lagen met woningen. Hierin komen 54 koopwoningen en 24 huurwoningen. De parkeerplaatsen zijn bedoeld voor de bewoners van deze woningen. De bouw is in het 4e kwartaal van 2009 gestart. De oplevering vindt plaats eind 2011.

Onderzoek

De woordvoerder van MAB meldt dat er snel zal worden gestart met het onderzoek naar het ongeluk. Er wordt verwacht dat de bouw met enige vertraging zal kunnen worden hervat zodra het onderzoek is afgerond. MAB ontwikkelt in Rotterdam meerdere hoogbouwprojecten, waaronder ‘De Rotterdam’ van Rem Koolhaas.

Reacties

Het architectenbureau verklaarde “zeer geschokt te zijn door het ongeval waarbij vijf arbeiders met botbreuken in het ziekenhuis zijn opgenomen. Wij hopen dat ze snel weer naar huis kunnen.”

Bron: nu.nl/ANP

Reageer op dit artikel