nieuws

Wet op Architectentitel stapje dichterbij

Geen categorie

Minister Jaqueline Kramer van VROM steunt de Wet op de Architectentitel (WAT). Dat bleek gisteren bij de aanbieding van het boek ‘Van experiment naar beroepservaringperiode’.

Wet op Architectentitel stapje dichterbij

Met deze WAT wordt onder andere de instelling van een tweejarige beroepservaringperiode geregeld, als aanvulling op de reguliere architectenopleidingen. Volgens Kramer die vanwege de crisisdreiging zelf niet aanwezig kon zijn en haar woorden liet uitspreken door Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, dient dit niet alleen het belang van architectuur maar ook een maatschappelijk belang.

In het buitenland is een dergelijke periode al lang een verplichting en dient Nederland daarop aan te sluiten wil ze haar concurrentiepositie behouden. Maar ook het bouwproces is ingewikkelder geworden en vraagt veel meer kennis en inzicht van de architect dan veertig jaar geelden. De hiervoor benodigde vaardigheden kunnen alleen in de praktijk worden geleerd.

Als alles goed gaat zal de beroepservaringperiode in 2015 van kracht worden. Afgelopen jaren is hiermee al uitgebreide ervaring opgedaan met het Experiment, een initiatief uit 2003 van toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen die bij de bijeenkomst zelf de redenen voor het oprichten van het experiment toelichtte.

Komende tijd start een vergelijkbare experiment voor stedebouwkundigen en de Stichting Beroepservaring Jonge Architecten en Stedebouwkundigen (BEJAS) verwacht dat ook de interieurarchitecten spoedig zullen volgen.

Meer informatie over de beroepservaringperiode en de herziening van de Wet op de architectentitel

Reageer op dit artikel