nieuws

Sillicon Valley failliet

Geen categorie

In Silicon Valley, de ICT-hoofdstad van de wereld, staat ruim 4 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. De leegstand bedraagt 21 procent ofwel 1,3 miljoen vierkante meter. De leegstand onder bedrijfsverzamelgebouwen en onderzoekscentra komt neer op ongeveer 3 miljoen vierkante meter, goed voor 20 procent. Dat blijkt uit cijfers van CB Richard Ellis over het derde kwartaal van 2009. De lege kantoren hebben inmiddels de helft van hun waarde verloren.

Sillicon Valley failliet

De leegstand staat op een even hoog niveau als vijf jaar geleden. De marktconforme huurprijzen liggen echter tenminste 10 procent lager. Dit jaar zal het aantal gedwongen verkopen van kantoorvastgoed verdubbelen. Doordat net als op de Amerikaanse woningmarkt de zeepbel is gebarsten, zal de leegstand de komende jaren torenhoog blijven. De werkloosheid in de regio bedraagt 12 procent. Een deel van de leegstand is veroorzaakt door ontwikkelaars die sinds 2007 op eigen risico ongeveer 400.000 m2 kantoorruimte hebben gebouwd.

Nederland

Ook in Nederland is de leegstand van kantoren door de recessie het afgelopen jaar verder toegenomen. Volgens vastgoedadviesbureau DTZ Zadelhoff staat 13,3 procent van de Nederlandse kantoorruimte leeg, tegen ongeveer 12 procent een jaar eerder.

Begin deze week presenteerden vastgoedspecialisten cijfers over de toestand op de vastgoedmarkt en keken zij vooruit naar 2010. Door de recessie daalde het aantal kantoorbanen met 1,4 procent. Dit leidde tot een afnemende vraag naar kantoorruimte.

Leegstand kantoren Nederland
Ook Nederland kampt met leegstaande kantoorpanden

Verborgen leegstand

Deze ontwikkeling leidt ook tot zogenoemde verborgen leegstand. Hiervan is sprake als delen van kantoren wel verhuurd zijn, maar er geen mensen zitten. Bedrijven hebben de ruimte eigenlijk niet nodig, omdat ze hun personeelsbestand hebben ingekrompen. DTZ schat dat ruim 600.000 vierkante meter, bijna 1,5 procent van alle kantoorruimte, op deze manier leeg staat.

Deze verborgen leegstand zal naar verwachting een dempend effect hebben op de kantorenverhuur als de economie weer aantrekt. Bedrijven gaan dan eerst de lege ruimte opvullen, voordat ze gaan nadenken over huur van nieuwe ruimte.

Positief

DTZ Zadelhoff is desondanks positief over de nabije toekomst voor de vastgoedmarkt. Na enkele jaren van diepe crisis lijkt de bodem te zijn bereikt. Het vertrouwen onder vastgoedbeleggers en vastgoedfinanciers is de laatste tijd toegenomen. Verder lijken de prijzen te stabiliseren.

Reageer op dit artikel