nieuws

Pleidooi voor stedelijke vernieuwing in groeigemeenten

Geen categorie

Minister Eberhard Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie heeft vandaag uit handen van de Lelystadse wethouder, Jop Fackeldey, ‘De 7 statements’ ontvangen. Dit stuk is vastgesteld door de G32 en gaat over de aanpak van stedelijke vernieuwingsvraagstukken in groeigemeenten, vooral in de wijken uit de jaren 60 en 70. Het vormt een leidraad in de aanpak van de problematiek in de groeigemeenten.

Pleidooi voor stedelijke vernieuwing in groeigemeenten

‘De 7 statements’:

1. Problematiek in de 60- en 70-er jaren wijken wordt één van de belangrijkste opgaven voor de stedelijke vernieuwing; qua aard en omvang.

2. Wijkverbetering is niet op korte termijn te realiseren. Er is een stayersmentaliteit: nodig met een langdurig ‘commitment’ van alle betrokken partijen (bewoners, gemeenten, corporaties en andere marktpartijen, maatschappelijke organisaties en het rijk).

3. De jaren 60 en 70-er wijken zijn merendeels nog geen ‘probleemwijken’.Voorkomen dient te worden dat deze wijken in een neerwaartse spiraal terechtkomen; een preventieve aanpak staat centraal.

4. Een belangrijke voorwaarde is een evenwichtige ontwikkeling tussen de bestaande wijken en de nieuwbouwlocaties in de stad.

5. De aanpak jaren 60- en 70-er wijken vraagt om maatwerk; het is geen uniform verhaal. Er zijn tussen de groeigemeenten grote verschillen, zoals de fasering van de ontwikkeling van de stad en verschillen in de regionale woningmarkt.Dit vraagt om een verschuiving generiek naar specifiek beleid! Een kleinschalige aanpak – via acupunctuur – voor een grootschalig probleem is daarbij mogelijk.

6. Particuliere woningverbetering: deelname is voor veel eigenaar-bewoners nog moeilijk. Er zijn sociaal-maatschappelijke maatregelen nodig om bewoners te kunnen aanspreken op deelname. Er moet bij de stedelijke vernieuwing in de jaren 60- en 70-wijken van de groeigemeenten perspectief op sociale stijging geboden worden.

7. Ruimte voor experimenteren en innovatie nodig om op mogelijkheden en kansen in te kunnen spelen.

Bron ANP

Reageer op dit artikel