nieuws

Lidewij Edelkoort stapt op bij Designhuis

Geen categorie

Lidewij Edelkoort, eigenaar en initaitiefnemer van het concept het Designhuis in Eindhoven, stapt op. Ze is boos omdat het initiatief geannexeerd dreigt te worden door “onkundige marketing- en managementkrachten”.

Lidewij Edelkoort stapt op bij Designhuis

Dat schrijft Edelkoort in een brief aan de media. Ze stelt dat de reden voor haar voortijdig vertrek ligt in de huidige politieke situatie in de stad Eindhoven en het beleid aangaande vormgeving. Nu design in Nederland op de kaart staat, hebben marketingmanagers zich op het concept gestort. “Ze proberen het ongrijpbare van het conceptuele proces in kaart te brengen en te duiden, het creatieve proces grijpbaar te maken en naar hun hand te zetten in termen van marketing.”

Weinig respect

“Met zeer weinig respect wordt de kracht van de vormgeving ingelijfd bij en geofferd aan het midden-en kleinbedrijf en wordt de creatieve sector gedwongen een moeizaam huwelijk aan te gaan met de plaatselijke technologie.” Het is Edelkoort duidelijk geworden dat in de stad de eerste strategische besluiten al zijn genomen om deze twee partijen te laten fuseren.

“Het gedwongen confisqueren van het Designhuis binnen deze visie is voor mij dan ook de directe aanleiding tot opzegging.” Edelkoort blijft wel eigenaar van het concept, de naam en het merk Designhuis.

Nieuwe vorm

De gemeente Eindhoven zegt het in een reactie jammer te vinden dat Edelkoort zich niet kan vinden in de nieuwe opzet van het Designhuis. “Design in Eindhoven krijgt een nieuwe vorm, een nieuwe lijn en dat kan spanningen opleveren. Toch hopen we Edelkoort in de toekomst op een positieve manier te ontmoeten”, aldus een woordvoerder van de gemeente

Reageer op dit artikel