nieuws

Drie miljoen euro voor zuinige bouwprojecten

Geen categorie

Dertien grootschalige, energiezuinige bouwprojecten komen in aanmerking voor een subsidie van in totaal 3 miljoen euro.

Drie miljoen euro voor zuinige bouwprojecten

Dat blijkt uit een brief van minister Van der Laan (wonen) aan gemeenten. Gemeenten uit de provincies Drenthe, Groningen en Friesland kunnen geen subsidie aanvragen, omdat zij zich hebben verbonden aan het Energie Akkoord Noord-Nederland. De subsidie vergoedt meerkosten die gemoeid zijn met gespecialiseerd onderzoek, of specifieke bouwkundige deskundigheid. De regeling vloeit voort uit het Lenteakkoord dat het ministerie van VROM en de belangenorganisaties, Neprom, Bouwend Nederland en de NVB in april 2008 afsloten.

Epc

Doel van dat akkoord was duurzame nieuwbouw te stimuleren nog voordat de energieprestatienorm (epc) van woningen en gebouwen wordt aangescherpt. Voor de projecten die voor subsidie in aanmerking willen komen, gelden dan ook strengere eisen. Voor bouwprojecten die in 2010 beginnen, moet de epc 25 procent lager zijn dan het Bouwbesluit nu voorschrijft. De epc van beloonde projecten waaraan in 2011 wordt begonnen, moet nog eens 25 procent lager zijn.

Wettelijk

Deze doelstellingen worden bij wet verankerd in een Algemene Maatregel van Bestuur. Deelnemen aan de regeling vereist meer van aanvragers. Zo moet een gemeente aangeven hoe ook andere marktpartijen kunnen profiteren van de nieuwe opgedane kennis en ervaring. Plannen kunnen tot 1 maart worden ingediend. Van der Laan maakt enkele maanden later bekend, welke ‘excellente gebieden’ subsidie krijgen. Een commissie van bouwdeskundigen beoordeelt de aanvragen.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel