nieuws

De toekomstige gevel is intelligent

Geen categorie

Op 27 januari debatteren Anke van Hal, Paul de Ruiter, Walter Spangenberg en Joost Ector (ov) over de vraag: ‘Hoe ontwerp je toekomstgerichte gebouwen en gevels die optimaal gebruik maken van techniek in de architectuur van de gevel’. Walter Spangenberg (raadgevend ingenieur en directeur van ABT) ziet vooral toekomst voor intelligente gevels met een functionele inslag. “Ledverlichting in de gevel is leuk, maar we hebben het nu wel genoeg gezien. Ik denk dat de tijd van ‘circus’ voorbij is. Het strookt niet met de maatschappelijke ontwikkelingen om op die manier energie te blijven verbruiken”.

De toekomstige gevel is intelligent

Een vorm van intelligentie die, naar Spangenberg verwacht, in de toekomst terrein zal winnen, is die van het musculaire gebouw. “Waarom zou je een gebouw niet zó maken dat het zich steeds kan aanpassen aan de behoefte van de gebruiker? Ik kan me voorstellen dat je een bioscoopzaal kunt vergroten en verkleinen afhankelijk van het aantal bezoekers, ongeveer zoals je een ballon kunt opblazen of laten leeglopen. Ook is het mogelijk om telescoopkolommen te maken, waarmee een ruimte hoger of lager kan worden gesteld. Of om een gebouw te maken dat het ene moment als kerk kan dienen en het volgende als peuterspeelzaal.”

Wilt u weten hoe Paul de Ruiter (Architectenbureau Paul de Ruiter), Anke van Hal (hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit en de TU Delft) en Joost Ector (Ector Hoogstad Architecten) hierover denken? Kom dan naar het debat ‘Toekomstgerichte gevels’.

Het debat vindt plaats op de beurs GEVEL 2010 in Ahoy, in de ruimte naast de SDU stand, direct na de entree van de beurs. Het programma start om 16.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

Reageer op dit artikel