nieuws

eklund_terbeek wint 2e prijs in Zweden

Geen categorie

Het jonge architectenbureau uit Rotterdam heeft de 2e prijs gewonnen in de realisatieprijsvraag voor een nieuw gemeentehuis in Täby, Stockholm. Dat het bureau zo dichtbij het verkrijgen van deze opdracht zat, komt doordat in Zweden architectenselecties regelmatig door middel van openbare prijsvragen gedaan. Op deze manier bieden ze ook jonge en kleinere bureaus de kans een opdracht voor een publiek gebouw te verwerven. Maar helaas is dit keer deze kans weggelegd voor het veel grotere bureau White Arkitekter.

eklund_terbeek wint 2e prijs in Zweden

Open en uitnodigend gebouw 

 Täby wil de komende jaren het centrumgebied uit de jaren ‘60 transformeren tot een meer stedelijk centrum waarvan het nieuwe gemeentehuis een belangrijk onderdeel is. De vraag was een open en uitnodigend gebouw te ontwerpen dat uitdrukking geeft aan de ontmoeting tussen gemeente en burgers, en ruimte biedt aan werkplekken die creativiteit en samenwerking stimuleren. De opgave bestond uit een gebouw van 9000m2 met 380 werkplekken, publieke functies, een parkeergarage en een entreeplein.

 
Impressie van het ontwerp door eklund_terbeek

Jurycommentaar

De jury, bestaande uit architecten en politici, prees het voorstel van eklund_terbeek omdat het gebouw op een natuurlijke manier aansluit bij de omgeving en bovendien een geheel eigen uitdrukking krijgt door de expressieve en uitnodigende entreegevel. Het ontwerp werd beschreven als een geslaagde combinatie van spannende architectuur met effectiviteit, duurzaamheid en kostenbeheersing.

  Impressie van het ontwerp door eklund_terbeek

Eerste prijs

De 1e prijs is gewonnen door White Arkitekter, een groot Zweeds bureau. In 2015 wil de gemeente het nieuwe stadhuis van Täby gerealiseerd hebben.

Reageer op dit artikel