nieuws

Energieneutrale school

Geen categorie

Heerhugowaard krijgt een energieneutrale school. Het nieuwe gebouw van het Huygens College (vmbo) en de Polsstok (praktijkonderwijs) wekt evenveel energie op als het gebruikt.

Energieneutrale school

Ector Hoogstad Architecten ontwierp een ‘dorpje’ dat zo veel mogelijk in zijn eigen behoeften voorziet. Naar verwachting opent de school in 2012 zijn deuren.

Speerpunten in het ontwerp zijn energieneutraliteit, gezondheid, watermanagement en afval- en materiaalbeheer.

De compacte vorm verlaagt het energiegebruik en zorgt ervoor dat bij de bouw minder materiaal nodig is. Er zal zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Verschuifbare panelen voor de ramen beperken het warmteverlies en de opwarming en het gebouw gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, aanwezigheidsdetectie en bijna 2000 m2 zonnepanelen.

 

Techniek is echter slechts één aspect van duurzaamheid, Architect Joost Ector: “Hetgaat vooral ook over het voorzien in je eigen behoeften. Dat sluit goed aan bij de behoefte aan zingeving van het praktijkonderwijs. We ontwerpen eigenlijk een klein ‘dorpje’ waarin mensen op een duurzame manier samenleven. Zo gebruiken de leerlingen straks hun eigen producten én leveren die aan buurtbewoners.

Het project past in de groene ambities van Heerhugowaard, dat in 2030 volledig CO2-neutraal wil zijn.

Reageer op dit artikel