nieuws

Junya Ishigami eregast INTERIEUR 2010

Geen categorie

De 22e editie van de Interieur Biënnale in Kortrijk kijkt dit jaar over de grenzen. De jonge Japanse architect Junya Ishigami is gekozen als eregast, omdat volgens de organisatie ‘de toekomst nu wordt geschreven in het Oosten’. INTERIEUR 2010 vindt plaats van 15 tot 24 oktober in Kortrijk.

Junya Ishigami eregast INTERIEUR 2010

De Interieur Biënnale vindt plaats in Kortrijk Xpo. Tien dagen lang vormt INTERIEUR 2010 een platform waarop meer dan 250 internationale exposanten, jonge ontwerpers en aanstormend talent hun nieuwe ontwerpen presenteren op 40.000 m².

Picknick van Ishigami

De Japanse eregast Junya Ishigami (1974) is de eerste eregast die van buiten de Europese grenzen komt. Dit is een bewuste keuze van de Interieur Foundation, want “de toekomst wordt overwegend geschreven in het Oosten. Terwijl in China, Zuid-Korea en Taiwan de volgende generaties grensverleggende ontwerpers worden klaargestoomd, blijft Japan bron van de meest innovatieve creatieve ideeën.” Het project Picnick dat Ishigami voor de biënnale ontwerpt, moet illustreren waarom hij het wonderkind van de hedendaagse architectuur wordt genoemd.  

Bram Boo Designer van het Jaar

Voor de vijfde keer koos de Interieur Foundation, samen met de bladen Weekend Knack en Weekend Le Vif/L’Express, een Designer van het Jaar. Nadat Alain Berteau, Nedda El-Asmar, Stefan Schöning en Sylvain Willenz met de prijs gingen lopen, valt dit jaar Bram Boo (1971) die eer te beurt. In oktober zal de bezoeker tijdens de biënnale kunnen kennismaken met zijn uiteenlopend portfolio.

De buren

Met de tentoonstelling ‘Voisins/Voisines – Nachbar/Nachbarin – Neighbours – Buurman/Buurvrouw’ wil INTERIEUR 2010 aantonen dat de landen die België omringen zich de laatste jaren hebben ingespannen om hun eigen ontwerp breder uit te dragen. Vier curatoren geven hun visie op vormgeving uit hun eigen land: Cédric Morriset voor Frankrijk, Premsela voor Nederland, Petra Schmidt voor Duitsland en Michael Mariott voor het Verenigd Koninkrijk.

Jong talent

Naast de aanwezigheid van internationale exposanten ontbreken ook de ontwerpers van morgen niet. De INTERIEUR 2010 Design Competition en ‘theyoungdesignersfair’ zijn twee initiatieven die een platform vormen om nieuwe prototypes en baanbrekende ontwerpen van jong ontwerptalent aan een groot publiek voor te stellen. Een internationale jury wijst het beste idee aan. In de jury zetelen ontwerpers en captains of industry als Giulio Cappellini (IT), Nipa Doshi (IND) van het Britse ontwerpduo Doshi Levien, Marcus Fairs (UK) van online magazine Dezeen, Pierre Keller (CH), verbonden aan de ontwerpacademie in Lausanne, en Lowie Vermeersch (BE) van Pininfarina.

Reageer op dit artikel