nieuws

Uitbreiding Melkweg en Stadsschouwburg Amsterdam

Geen categorie

Jonkman Klinkhamer heeft in Amsterdam de uitbreiding van zowel de Stadsschouwburg als de Melkweg ontworpen. Al jaren zocht Toneelgroep Amsterdam naar een goede oplossing voor een vlakke vloerzaal, die ook wel de ‘black box’ wordt genoemd. Het terrein van de bestaande Stadsschouwburg bood onvoldoende ruimte.

 Jonkman Klinkhamer - Melkweg Amsterdam

Het architectenbureau kwam met de oplossing de schouwburg uit te breiden door een uitkraging over de Melkweg en de Lijnbaangracht. Zo kon de Melkweg worden uitgebreid op de begane grond op het terrein van de schouwburg. Dit plan is als basis genomen voor het uiteindelijke ontwerp. Dit maakt het mogelijk dat de historische schouwburg veel minder wordt aangetast dan het eerdere plan waarbij sloop en nieuwbouw nodig was in het rijksmonument. 

In het interieur loopt overal de houten toneelvloer door. De wanden en plafonds zijn van geprofileerd staalplaat met een donkergrijze ijzerglimmercoating. 

In de panden aan de Marnixstraat zijn de werkruimte van de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam. Aan deze zijde is in de inham een bijzondere dubbele vrachtwagenheffer geplaatst. 

 www.jonkmanklinkhamer.nl

Reageer op dit artikel