nieuws

Jo. Franzke Architecten ontwerpt nieuwe wijk in Tripoli

Geen categorie

Ten zuidwesten van Tripoli, de hoofdstad van Libië, verrijst Bab Tarablus, een nieuwe stedelijke wijk met een gemengd programma van wonen en werken. Vorige maand is hier de bouw gestart van een honderd meter hoog kantorencomplex ontworpen door Jo. Franzke Architekten, die tevens verantwoordelijk is voor het masterplan.

Tripolis-1.jpg

Bab Tarablus, letterlijk vertaald ‘Poort van Tripoli’, wordt aan de oostkant begrensd door de snelweg die loopt vanaf het vliegveld naar de binnenstad. De wijk van ongeveer tweehonderd hectares groot, is tot nu toe voornamelijk ingezet voor commerciële doeleinden. Het wordt nu in twee fasen herontwikkeld tot een stedelijk gebied met wonen, werken en recreëren. Het Duitse architectenbureau Jo. Franzke Architekten is verantwoordelijk voor de eerste fase, het masterplan omvat 437 gebouwen met circa 550 appartementen, een 25 bouwlagen tellend kantoorgebouw en twee zelfstandige blokken van zestien bouwlagen. 

Tripolis-2.jpg

Het sinds kort in aanbouw zijnde kantorencomplex staat bovenop een parkeergarage van twee bouwlagen. Twee torens, een van 25 verdiepingen en een van acht, zijn onderling verbonden door een glazen centrale lobby van twee bouwlagen hoog, waarin een conferentieruimte, restaurant en koffiebar zijn opgenomen. 

Het gebouw is van verre te herkennen. Dit is niet alleen te danken aan de prominente positie die het inneemt aan rand van het nieuwe stedelijke gebied. De gevel is voorzien van een extra façade van geprefabriceerde   kunststenen blokken. Langwerpige en vierkante vensters met mat gouden kozijnen zorgen voor bijzonder lichtval en verlenen de gevel een heldere maar ook vervreemdende structuur . Ondanks de moderne materialisering heeft de architect recht willen doen aan de architectonische tradities van Lybië door onder meer gebruik te maken van ornamenten en kleuren die typisch zijn voor dit land.

www.jofranzke.de

Tripolis-3.jpg
Copyright Jo Franzke Architekten

Reageer op dit artikel