nieuws

Opening Rijksmuseum 2013 op de tocht

Geen categorie

Volgens NRC Handelsblad werkt het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz op dit moment aan plannen voor een nieuwe ingang van het nieuwe Rijksmuseum. Het maakte onlangs een nieuw ontwerp voor de entree in de onderdoorgang van het toekomstige museum.

Opening Rijksmuseum 2013 op de tocht

De afgelopen tijd zijn volgens die zelfde krant gesprekken gevoerd tussen Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol , museumdirecter Wim Pijbes en een groot aantal betrokkenen waaronder de Fietsersbond.   Het is de bedoeling om in de onderdoorgang de verkeersstromen van fietsers, voetgangers en museumbezoekers beter te organiseren. De Stichting het Nieuwe Rijksmuseum heeft een bouwadviesaanvraag ingediend bij Stadsdeel Oud-Zuid. Omdat hiervoor een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, kan deze pas op zijn vroegst in mei 2010 worden gehonoreerd. 

Het CDA vreest dat de oplevering van het nieuwe museum door deze gang van zaken opnieuw vertraging zal oplopen. Verder is de partij, bij monde van Tweede Kamerlid Antoinette Vietsch, bang dat het nieuwe plan extra belastinggeld gaat kosten. Zij heeft daarom vragen gesteld aan PvdA minster Ronald Plasterk (Cultuur). 

Volgens de woordvoerder van Plassterk zal geen sprake zijn van vertraging of overschrijding van het budget.   Plasterk heeft de Kamer begin juli laten weten dat er verkenningen worden verricht naar onder meer een ander plan voor de entree. Hij heeft hierbij de Kamer beloofd dat dit binnen het tijdskader en het beschikbare budget van 366 miljoen euro zal gebeuren.

Reageer op dit artikel