nieuws

Uitslag prijsvraag Korça, Albanië

Geen categorie

Bolles+Wilson zijn de winnaars van de internationale prijsvraag uitgeschreven door Korça in Albanië. Zij wonnen de opgave voor de ontwikkeling van een masterplan voor het stadscentrum met het idee ‘Scenograpic Urbanism’. Tweede werd JA Joubert Architecture uit Rotterdam met ‘Korça Mozaique’.

De stad met 360.000 inwoners ligt in een bergachtig landschap en heeft een sterke culturele en historische identiteit. JA Joubert Architecture, werkend in een team met Arup Amsterdam en Nico Tillie, willen in hun plan de postie van Korca als potentiële hub voor eco-toerisme naar het omliggende landschap versterken door een groot aaneengesloten voetgangersgebied te maken, waar de nieuw gestroomlijnde infrastructuur omheen wordt georganiseerd. Bestaande groene gebieden worden gekoppeld om zo een groot programmeerbaar park te maken. De huidige architectuur krijgt voor een deel nieuwe functies, nieuwe gebouwen worden ingepast in de bestaande structuur.

JAKorca-day.jpg    JA-Korca-night.jpg
Het plan van JA Joubert Architecture uit Rotterdam. Zij bedachten een groot voetgangersgebied waar de nieuwe gestroomlijnde infrastructuur omheen wordt gekoppeld. 

De vraag voor een nieuw winkelgebied en waterobjecten in het park is gecombineerd met een grijs water circuit dat het winkelcentrum aan het park koppelt door middel van een waterbuffer. Deze zorgt op zijn beurt voor natuurlijke koeling van de gebouwen en voor de irrigatie van het park. 

www.joubertarchitecture.nl
www.bolles-wilson.com

Bolles-Korca-2.jpg    Bolles-Korca-1.jpg      
Het winnende ontwerp van Bolles+Wilson. Het Duitse architectenbureau maakte een plan dat bestaat uit vijf zones, die samen een netwerk van stedelijke gebieden vormen.

Reageer op dit artikel