nieuws

Winnend ziekenhuis oogt middeleeuws

Geen categorie

Marie Perin en Grégoire Barraud zijn met hun inzending MosaiCity de winnaar geworden van de door TNO Centrum Zorg en Bouw uitgeschreven ideeënprijsvraag The Transformation of Health Care.

MosaiCity.jpg
MosaiCity

Het ontwerp oogt als een middeleeuws stadje, inclusief smalle winkelstraatjes en moestuinen. Met een eigentijdse vormgeving en een duurzame en flexibele ontwikkelingsstrategie was het volgens de jury het meest innovatieve en complete plan. 

Inside=Out.jpg    Inside-Out.jpg

Inside-out-3.jpg    inside-out-5.jpg
Beelden Inside-Out Paulien Bremmer Architects / Office Jarrik Ouburg

Samen met Paulien Bremmer Architects en Office Jarrik Ouburg is Twynstra Gudde gisteren 

Tweede en derde
Andere prijswinnende ontwerpen waren Inside-Out, een piramidevormig gebouw met een eigen buitenruimte voor elke patiënt (een samenwerking tussen Paulien Bremmer Architects, Office Jarrik Ouburg en Twynstra Gudde, Nederland, 2e prijs) en Hospitotality, een verzameling ideeën die samen een diverse en aangename zorg- en leefomgeving vormen (Dana Ponec, Nederland, 3e prijs). Eervolle vermeldingen waren er voor Brave New World, een zorgwolkenkrabber van drie studenten van de ETH Zürich, en Vital Village, een bescheiden en effectieve stedenbouwkundige ingreep door Kirsti Siven en Asko Takala uit Finland.
                                                 

Brave new world.jpg    Vital Village.jpg
Brave New World                                       Vital Village 

hospitotality.jpg
Hospitotality

TNO heeft de prijsvraag uitgeschreven om de aandacht te vragen van architecten en studenten voor een actuele uitdaging in midden- en Oost-Europa: ziekenhuizen die na de economische omwenteling van de jaren ’90 verouderd zijn moeten worden herontwikkeld en een nieuwe vorm van gezondheidszorg moet worden gehuisvest. Architecten werden uitgedaagd om een nieuw ontwerp te maken voor een ziekenhuisterrein dat model staat voor vele vergelijkbare locaties in Oost-Europa. 

www.tno.nl/congreszorgenbouw

Reageer op dit artikel