nieuws

Techniek – Stille lucht/water warmtepomp

Geen categorie

De Split is de nieuwe stille lucht/water warmtepomp van Nibe. De pomp levert verwarming (3,5 tot 12 kW), koeling (tot 12 kW) en warm tapwater. Hij is toepasbaar in nieuwbouw en bestaande bouw. Er zijn geen ingrijpende aanpassingen nodig (zoals bronboringen) en de pomp is koppelbaar aan bestaande systemen, zoals radiatoren, convectoren en vloerverwarming. Momenteel is in Europa geen vergelijkbare warmtepomp leverbaar met een lager geluidsniveau.

Techniek – Stille lucht/water warmtepomp

De Split heeft een buitenunit met een modulerende compressor, een verdamper en een binnenunit. In de binnenunit zijn de condensor, het 270 liter grote buffervat met ingebouwde warm tapwaterspiraal en de besturing ondergebracht. 

De pomp kan worden aangesloten op een externe warmtebron, zoals een zonlichtsysteem of een bestaande cv-ketel. Dit betekent dat in nieuwbouwwoningen een lagere EPC haalbaar is, terwijl bij bestaande woningen snel een gunstiger energielabel wordt behaald.

De nominale COP van de warmtepomp bedraagt 4,4 voor verwarmen (EN 14511, 7/35) en voor koelen is de EER 3,7 (EN 14511 35/18). Bij een buitentemperatuur van -20°C is nog een COP van 2,4 tot 2,5 haalbaar.

Reageer op dit artikel