nieuws

Drie winnaars ontwerp Tempelhof Noord

Geen categorie

De legendarische luchthaven Tempelhof, gelegen in het hart van Berlijn, krijgt een nieuwe bestemming. Om het gebied goed in te passen in het stedebouwkundig plan is het eerst opgedeeld in een aantal deelgebieden. Voor het noordelijke deel van het luchthaventerrein, dat bij het Columbiakwartier is getrokken, zijn onlangs de prijswinnende plannen bekend gemaakt.

Tempelhof is een monument, gebouwd door architect Ernst Sagebiel in opdracht van Adolf Hitler. Het vormt het architectonische model voor menige andere luchthaven en is in historisch opzicht belangrijk: hier landden de vliegtuigen van de luchtbrug in de Tweede Wereldoorlog (1948- 1949), toen het westen van de stad via de grond niet bereikbaar was. 

De luchthaven is al geruime tijd gesloten, maar pas nu wordt serieus werk gemaakt van de herontwikkeling. Het noordelijke gebied heeft de bestemming ‘wonen’ gekregen. Van de tachtig inzendingen kon geen enkele de jury geheel overtuigen, zodat de prijs is verdeeld over drie winnaars:

–      Urban essences Architektur en Lützow 7 Landschaftsarchitektur, (Berlin)

–      Graft Architekten in samenwerking met Büro Kiefer Landschaftsarchitektur, (Berlin)

–      Chora architecture (Londen) met gross.max Landschaftsarchitektur (Edinburgh) 

     

Urban Essences en Lützow 7 willen het gebied verdichten. De Columbiadamm wordt in hun plan een boulevard, geflankeerd door kleine meren en dichte bebouwing. Ook zijn een kunsthal en een voetbalstadion voor Hertha BSC in het plan opgenomen.

     

De bureaus Craft Architekten en Kiefer willen de Columbiadamm omtoveren in een   promenade die de grens met de rest van de stad markeert, met woningen en een visuele connectie met het zuiden.

          

Chora Architecture en Gross Max stellen zich voor dat het gebied wordt gevuld met gebouwen die weinig energie verbruiken, systemen die meer groene energie opwekken dan de wijk zelf nodig heeft en slimme netwerken. De levensstandaard moet hoog zijn en de wijk wordt tot stand gebracht in overleg met de bewoners en andere belanghebbenden. Tempelhof wordt zo naast een woonwijk ook een openbare ruimte die mensen verbindt en groene energie levert aan de naastgelegen wijken. 

     

De winnende ontwerpen vormen de basis voor het masterplan dat het nieuwe ontwikkelbureau van Tempelhof dit jaar nog zal maken.

Een tentoonstelling van de winnende ideëen is van 25 juni tot 10 juli te zien in Gewerbehof Orco-GSG, Gneisenaustraße 66-67, 10961 Berlin – Kreuzberg

 

Reageer op dit artikel