nieuws

Milaan speelt op safe

Geen categorie

Als de belangrijkste graadmeter van de ontwerpwereld, de Salone del Mobile in Milaan, dit jaar iets duidelijk liet zien, was het dat de interieurwereld angstvallig de recessie afwacht en tot het einde daarvan weinig risico neemt. De grote Italiaanse meubelmerken toonden weliswaar nieuwe ontwerpen, maar deze waren gering in aantal en behoudend van karakter.

Milaan speelt op safe

Veel fabrikanten kozen ervoor varianten op succesvolle bestaande ontwerpen te laten maken, zoals Fritz Hansen, Thonet en Magis. Voor de laatste maakte het Franse ontwerpduo Bouroullec bijvoorbeeld de kapstok Steelwood, een broertje van de eerder gelanceerde Steelwood Chair. Andere Italiaanse merken kiezen voor beproefde en bij het publiek bekende designers, zoals MERitalia waarvoor Alessandro Mendini nieuwe zitmeubels in vertrouwde vormen en kleuren ontwierp. 

Milaan-Settecento 02.jpg

Alessandro Mendini refereert in de nieuwe Settecento-collectie 
voor MERitalia duidelijk aan zijn ontwerpverleden. 

De recessie inspireert echter ook. Waarschijnlijk omdat mensen nu liever thuis zitten dan uitgaan en geld uitgeven, waren er veel comfortabele, huiselijke en troostende zitmeubels te zien, die een veilige en beschutte omgeving creëren. Gervasoni interpreteert traditioneel rotan op een nieuwe manier met banken bestaande uit een van dik riet gevlochten frame en stoelen van gevlochten rubber. Van dikke, pluche bollen maakten Fernando en Humberto Campana het bankstel Cipria voor Edra. Danese Milano nam de fauteuil Xarxa van Marti Guixé op in de collectie, die geheel bestaat uit kussens. Bij Moroso toonde Patricia Urquiola het bankstel Fergana, een fraaie stapeling van kussens, geborduurd met Oost-Europees aandoende patronen. 

milaan-fergana.jpg

Het bankstel Fergana is voor Moroso ontworpen door Patricia Urquiola. De gestapelde 
kussens zijn voorzien van fijne en romantisch aandoende borduursels.

Het experiment werd door Moroso sowieso niet geschuwd. Van de Zweedse ontwerpgroep Front toonde het merk banken die van hout lijken te zijn gemaakt, maar in feite zijn bekleed met een stof met holografische houtprint. In Milaan presenteerde Moroso eveneens de resultaten van de samenwerking met kledingmerk Diesel. Met deze meubelen en lampen mikken de merken op een jong publiek; ze refereren in materialisering aan de rock ’n roll-cultuur. 

Reageer op dit artikel