nieuws

Met dank aan Afrika

Geen categorie

Een bijzonder project tijdens de Salone del Mobile in Milaan was de tentoonstelling M’Afrique, waarmee meubelmerk Moroso zich van zijn geëngageerde kant liet zien.

Op uitnodiging van Patrizia Moroso, die Afrika een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor westerse ontwerpers noemt, maakte de Zuid-Afrikaanse ontwerper Stephen Burks een tentoonstelling in de showroom in Brera. In een sfeervol aangeklede setting, met zand op de vloer en doeken aan de wanden, zagen bezoekers moderne kunst, fotografie, architectuur en design uit dit zuidelijke continent.

Moroso.jpg    Moroso-SB-2.jpg

Schilderijen en installaties van de Afrikaanse kunstenaars Fathi Hassan en Soly Cissé waren gecombineerd met klassiekers uit de Moroso-collectie, die voor de gelegenheid van decoratieve, kleurrijke Afrikaanse bekleding waren voorzien. Foto’s van modernistische architectuur in vijf Afrikaanse steden, gemaakt door de Britse architect David Adjaye, gaven een idee van de urbanisatie in diverse delen van het land. Tevens waren er producten van bekende ontwerpers te zien, vervaardigd door Afrikaanse ambachtslieden, zoals de Madame Dakar, een enorme fauteuil die de gebruiker als een hangmat omvat. Nieuw ontwerptalent Philippe Bestenheider toonde de stoel Binta, die herinnert aan de massieve, zware baobab-bomen. Zijn poefen Bogolan zijn met gerecycled rubber bekleed, gemaakt van oude autobanden, waarop tribal patronen zijn aangebracht met een vernis. Deze meubels worden waarschijnlijk in de reguliere collectie van Moroso opgenomen. Stephen Burks zelf showde een stoel, een fauteuil en een reeks poefen van gevlochten kunststof, die kunnen fungeren als vrolijk strand- en buitenmeubilair.

Moroso-SB.jpg    Moroso-binta.jpg

De inspiratie uit Afrika komt in deze meubelen vooral tot uiting in het gebruik van kleurrijke, decoratieve stoffen en aan de natuur ontleende, organische vormen. De Afrikaanse vindingrijkheid – nieuwe dingen maken met beperkte middelen en afgedankte materialen – kwam iets minder goed naar voren. Desondanks was de tentoonstelling M’Afrique een welkome afwisseling in de voornamelijk blanke, westerse ontwerpwereld.

www.moroso.it

Moroso-bayekou.jpg    moroso-bogolan.jpg

Reageer op dit artikel