nieuws

‘Schade bij ondergronds bouwen kan 60 procent lager’

Geen categorie

Onderzoeker Holger Netzel van de TU Delft constateert in zijn onderzoek dat het aantal schadegevallen door verzakkingen bij ondergrondse bouwprojecten, kan 60 procent lager uitvallen door gedegen vooronderzoek en deskundige risicoanalyse in het ontwerpstadium. Netzel promoveerde vrijdag 17 april met dit onderzoek.

‘Schade bij ondergronds bouwen kan 60 procent lager’

Vooral bij binnenstedelijke bouwprojecten is een risicoanalyse in het ontwerpstadium van groot belang voor het inschatten van risico’s voor aangrenzende gebouwen, stelt Netzel. Betrouwbare voorspellingsmethodieken zijn daarom cruciaal. De voorspelde vervorming uit het ontwerp moet vervolgens, samen met monitoring tijdens de uitvoering, worden gebruikt om de impact op belendende gebouwen te minimaliseren.

Vroege risicoanalyses bij ondergronds bouwen vinden in Nederland nog veel te weinig plaats, vindt Netzel. Gedegen risicoanalyses, ook voor de belendende gebouwen, zijn nog zeldzaam, maar wel noodzakelijk. De Nederlandse normen zijn op dit gebied bovendien onvoldoende duidelijk.

www.tudelft.nl

Reageer op dit artikel