nieuws

Plan – Wijnhuis in Delft door Bureau Kroner

Geen categorie

Bureau Kroner realiseert in Delft Het Wijnhuis. Het ontwerp won de openbare prijsvraag Zuidpoort/Achterom die in 2004 werd uitgeschreven door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delftdesign. De gemeente Delft vroeg in haar opgave een nieuwe aandachtrekkende publieke functie op de overgang van oude binnenstad naar het nieuwe Zuidpoort-gebied.

Een wijnbar zal zich vestigen in een gebouw met een kenmerkende eenvoudige, transparante pakhuisvorm. Hierdoor krijgt de hoek een lantarenfunctie. In het rapport schreef de jury: “De jury heeft Het Wijnhuis als winnaar bekroond vanwege de vondst om een oeroude huisvorm te ontleden en het vervolgens op geraffineerde wijze weer op te bouwen in slechts twee materialen: glas en hout. Ook heeft de jury bewondering voor de scherpzinnige analyse die Kroner en Panagro van de situatie hebben gemaakt en de wijze waarop zij dit hebben omgezet in een stedenbouwkundig adequate en architectonisch verrassende oplossing.” Ook het naastgelegen bestaande pand wordt gerestaureerd en hergebruikt als onderdeel van de wijnbar.

In september 2008 is begonnen met de bouw, de verwachte opleverdatum is rond de bouwvak van deze zomer. Inmiddels houdt Bureau Kroner zich tevens bezig met het ontwerp voor het interieur van restaurant Maxime dat zich in Het Wijnhuis zal vestigen.

www.bureaukroner.nl
www.restaurantmaxime.nl

Reageer op dit artikel