nieuws

Hufgebouw in oude luister hersteld

Geen categorie

In Rotterdam is de renovatie van het Hufgebouw aan de Hoogstraat afgerond. Voor de transformatie van dit Rijksmonument tot modern kantoor- en winkelcomplex hoefde de oorspronkelijke constructie niet te worden aangepast. Het Hufpand is in 1953 ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema en wordt beschouwd als een van de mooiste wederopbouwmonumenten van Rotterdam. Het schoenenmagazijn Huf nam het pand in 1954 in gebruik.

Hufgebouw in oude luister hersteld

Volgens de toenmalige allernieuwste inzichten over winkelen was de begane grond uitgevoerd als een grote vitrine, net als de Lijnbaan van dezelfde architecten. Boven de gesloten magazijnverdieping werden nog drie kantoorverdiepingen en een dienstwoning gerealiseerd. De kantoren zijn uitgevoerd met een innovatieve vliesgevel van staal en glas, die een prototype was voor veel latere gebouwen.

Wessel de Jonge Architecten heeft het gebouw in oude luister hersteld. De al jaren leegstaande kantoorverdiepingen zijn herontwikkeld tot eigentijdse kantoorruimten met behoud van de markante Wederopbouwarchitectuur. De karakteristieke glasgevel is behouden, inclusief de details van de staalprofielen. Goede klimaatbeheersing is bereikt door plaatsing van de oorspronkelijke buitenzonweringen.

In totaal is 1.450 m2 kantoorruimte gerealiseerd, verdeeld over drie verdiepingen en een penthouse met dakterras.  De kantoren krijgen een nieuwe, herkenbare ingang die ook van binnen ruim en licht is. De nieuwe entree vormt een voortzetting van de glazen etalages van de winkels, die volgens het oorspronkelijke concept zijn teruggebracht.

Met de herontwikkeling levert ontwikkelaar Provast een belangrijke bijdrage aan de revitalisering van de Hoogstraat en het Laurenskwartier. 

Reageer op dit artikel