nieuws

BNA: “40 procent gemelde selecties onredelijk”

Geen categorie

Op 1 januari 2009 startte de BNA het Meldpunt Architectenselectie, bedoeld voor het melden van goede en slechte ervaringen met Europese aanbestedingsprocedures. Sinds de opening kwamen over circa vijftig procent van de gepubliceerde architectenselecties meldingen binnen.

In ruim 40 procent van de gevallen waren de klachten zo ernstig dat de BNA actie heeft ondernomen. In de meeste gevallen betekende dat contact opnemen met de aanbestedende partij, de bezwaren kenbaar maken en adviseren over alternatieve eisen.

De meest voorkomende disproportionele eisen zijn:
– Omzeteisen te hoog (in ca. 72% van de gevallen)
– Ervaringseisen te hoog (ca. 72%)

Ook veelvoorkomend is de gevraagde accountantsverklaring (44%). Voor veel architectenbureaus is dit een probleem, omdat ze hiertoe wettelijk niet verplicht zijn.

De BNA concludeert na de eerste drie maanden dat het Meldpunt werkt en voorziet in een behoefte van architectenbureaus. Het bevestigt helaas het beeld dat er nog weinig verbetering zit in de Europese aanbestedingspraktijken. De lancering heeft wel tot gevolg dat steeds meer aanbestedende partijen de BNA zoeken voor advies.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken onderschreef eind vorig jaar dat in tal van gevallen te veel waarde gehecht wordt aan de omzeteisen. De professionalisering van de opdrachtgevers staat sindsdien op de agenda van Economische Zaken.

Naast het benaderen van aanbestedende partijen, overlegt de BNA met het Nederlands Platform Bouwprojectmanagement en het Platform Onderwijshuisvesting.

Reageer op dit artikel