nieuws

‘Cor Litjens, architectuursculptuur’ in het Architectuur Centrum Nijmegen, van 4 maart t/m 19 april 2009

Geen categorie

Cor Litjens heeft zijn cortenstalen, bronzen en kartonnen ‘gebouwen’ centraal in de ruimte, als een stad in het landschap, neergezet. Tegen de wand een vrolijk Vinex-wijkje van door hem begeleide schoolkinderen, de pioniers van een toekomstige ‘wilde wonen’-generatie.
Bij bezoekers roept Litjens’ compositie van schurende, verweerde stadsgevels vele associaties, herinneringen en ontkenningen op.

In het boek ‘Beeldbouwwerk, Cor Litjens’ staat de volgende zin: ‘Er worden herinneringen opgeroepen aan het gebombardeerde Dresden’. Dat werkt, want dan denk je ook aan de Grosstadt van die tijd ervoor, aan het dansen op de vulkaan, zoals verbeeld in het werk van Fons Masereel en George Grosz. 

Het zijn die ons aanstarende, repeterende ramen van deze nu in staal uitgesneden, expressionistische stadsgevels, waarachter het door Ernst Ludwig Kirchner zo hartstochtelijk verbeelde leven is verdwenen, die ons in verrukking brengen.

www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Tentoonstelling: wo t/m zo 13.00-17.00 uur
Architectuur Centrum Nijmegen (ACN)
Ridderstraat 27 (De Lindenberg)
6511 TM Nijmegen  / 024-3244382

Reageer op dit artikel